Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
28 July 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Digital enkät: Vad vill Kumlaborna?

Hur ska Kumla växa och utvecklas? Kommunen vill veta vad invånarna tycker. Bild: Anne Sofie NorlanderHur ska Kumla växa och utvecklas? Kommunen vill veta vad invånarna tycker. Bild: Anne Sofie Norlander

Hur vill invånarna att Kumla ska vara 2040?
Nu ber kommunen invånarna att svara på en webb-enkät. Enkäten ska ligga till grund för en "vision" för samhällsutvecklingen i framtiden.
Enkäten kan man besvara bland annat genom att med en smart mobiltelefon skanna en QR-kod som affischeras på olika platser i kommunen.

Den nuvarande så kallade visionen gäller fram till 2025. Den har sloganen “I Kumla är vi liiite bättre”. Den säger att kommunen ska “växa smart” med god infrastruktur och miljövänliga lösningar, att både ungdomsskola och livslångt lärande ska leda till medborgare som är attraktiva på arbetsmarknaden och förberedda för vidare studier, att kommunen är “omsorgsfull” i omsorg om unga och gamla och erbjuder naturliga mötesplatser som är trygga, och, slutligen, att det är nära både geografiskt och när det gäller att nå politiker och tjänstemän.

- Nu vill vi veta vad som är viktigt för Kumlaborna i framtiden, säger kommundirektör Daniel Jansson-Hammargren.

Vad kan bli bättre?

- Frågorna är hur man trivs med sin tillvaro i Kumla idag, vad som är bra och vad som kan bli bättre med Kumla, var man ser sig i livet om tio-femton år och, viktigast av allt, vilka känslor och värden man vill förknippa med framtidens Kumla.

Efter sommaren kommer kommunen att lägga ett extra kol på att nå unga genom skolan och genom samtal på exempelvis fritidsgårdar. Samtalsforum planeras också med andra grupper.

Dialog önskas

- I höst eller vinter kommer invånare och olika aktörer i samhället får tycka till om ett eller flera förslag på hur visionen kan komma att se ut. Då kan det bli aktuellt att involvera näringslivet, föreningslivet, ideell sektor och så vidare på ett annat sätt än nu, när vi försöker nå den enskilde kumlingen och unga kumlingar i synnerhet, berättar Daniel Jansson-Hammargren.

- Politikerna är måna om att få en dialog med invånarna, tillägger han.

Här hittar du enkäten

Affischerna med QR-koden till den digitala enkäten sitter uppe i kommunens anslagstavlor. Den kan också nås via den här länken.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-07-15 13:26
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.