Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
28 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Dieselmacken i Ekeby stängs för gott

Macken i Ekeby upphör. Foto: Henrik ÖstenssonMacken i Ekeby upphör. Foto: Henrik Östensson

Drivmedelskedjan Q-Star har beslutat sig för att upphöra med drivmedelsförsäljningen i Ekeby. Kumla kommuns miljökontor har efter en inspektion dömt ut stora delar av anläggningen.
– Anläggningen uppfyller inte gällande krav och försäljningen bär inte framtida investeringar, säger Ann-Sofi Magnusson på Q-Star.

Redan för cirka 10 år sedan slutade man sälja bensin på stationen. Det har bara funnits diesel att köpa. Det beror på att anläggningen inte uppfyller gällande brandskyddsregler för bensinförsäljning.

Redan i oktober i fjol gjorde Kumla kommun en inspektion där man hittade en lång rad brister.

Q-Star hade på sig till sista augusti i år att åtgärda de allvarligaste bristerna. Något som inte skett.

– Vi väljer istället att lägga ner, stänga den här automatstationen. Volymen är för liten. Det bär inte investeringar som skulle behövas, säger Ann-Sofi Magnusson på Q-Star.

Andreas Calais, miljöinspektör på Kumla berättar lite om inspektionen:

– Det är ju lagstiftningen i miljöbalken vi har att ta ställning till. Den ställer vissa krav på försiktighetsåtgärder på en bensinmack.  Man preciserar inte exakt hur försiktighetsåtgärderna ska vara utformade. Men sedan har det utvecklats en praxis som används av miljöinspektörer över hela landet. Till övervägande del bygger den på bensinbolagens bransch-organisation, Drivkraft Sveriges, egna riktlinjer

Underkänd på flera punkter

Han berättar att stationen i Ekeby underkändes på ett flertal punkter.

– Det ska exempelvis finnas en betongplatta i området runt pumparna som samlar upp spillbränsle och leder det till en oljeavskiljare, så inte drivmedel hamnar i dagvattnet. Det saknas helt här. Det finns inte heller någon spillsäker zon runt det område där man fyller på bränsle i tankarna, vilket krävs.

Runt pumparna finns istället för betongplatta, markplattor, ungefär som sådana i en trädgårdsgång. Mellan dessa växer ogräs och bränsle kan tränga ner i jorden.

Men stationen har ju sett ut så här i åratal, varför har den fått hålla öppet så länge?

– Det är riktigt att det inte skett någon inspektion här på många år. Om en drivmedelsstation säljer över en viss volym varje år inspekteras den mer regelbundet. Den här stationen har mindre försäljning och därmed inte regelbunden inspektion på samma sätt.

Ingen bensin

Från Q-Star sida menar Ann-Sofi Magnusson att det alltid är tråkigt när stationer måste stängas. 

– Försäljningen här är så liten att det inte finns någon lönsamhet i att göra en investering.

Trots att Ekeby växer så det knakar har det alltså varit svårt att hålla uppe volymen på macken. Till stor del beror nog det just på det faktum att man bara får sälja diesel  i Ekeby sedan mer än tio år. Orsaken till det är närheten till bostäder. Det skulle behöva göras stora investeringar för att få sälja bensin.  Vilket Q-Star alltså valt att inte göra. Istället fortsatte man med bara diesel, utan större investeringar. 

Mattias Kalkan som äger fastigheten tillsammans med sin familj är kritisk till kommunens behandling.

– Man har planer för orten, visioner. Men man värnar inte den service som finns.

Han menar att man borde kunnat visat på mer flexibilitet från kommunens sida.

– Det är klart att vi tappar lite intäkter. Men det innebär ju en minskad service för Ekebyborna, det är det allvarliga.

Mattias berättar att det ändå finns planer för huset.

– Under våren 2022 planerar vi dra igång en hel del jobb. Fasaden på huset ska snyggas upp. På restaurangdelen blir det en helt ny utbyggnad bakåt. Det ska bli kundtoalett, större utrymme för kök disk och liknande samt dubbelt så många serveringsplatser. Det ska bli en restaurang med allt som krävs av lokalen för att få alkoholtillstånd.

Hur går det med den del av huset där det varit affär?

– Vi vill se en livsmedelsbutik där igen, självklart. Vi kommer annonsera efter en ny handlare och för också samtal med intressenter.

Mattias hävdar att man också för samtal med andra bensinkedjor.

– Ja, vi har kontakter. Vi hoppas någon ska nappa och investera. Man kan ju flytta om saker på området lite. Kanske kan man utnyttja området borta vid återvinningsstationen för att få till cisterner som är godkända för både bensin och diesel.

Enligt kommunens förläggande skulle drivmedelsförsäljningen upphöra sista augusti. Men i dag på morgonen verkade det fortfarande gå att tanka. Q-Star driver flera bensinstationer i området. Bland annat i Hjortkvarn och vid Markatorp i Vretstorp.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-01 8:45
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.