03 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Designstudenter ger idéer för Stene Brunn

Första spadtaget togs för ett år sedan och nu börjar specialboendet i Stene brunn bli klart. Foto: Kumla kommunFörsta spadtaget togs för ett år sedan och nu börjar specialboendet i Stene brunn bli klart. Foto: Kumla kommun

Kommunens nya boende för funktionshindrade i Stene Brunn vid Åbytorp byggs med maximal anpassning. Designelever från Hällefors folkhögskola har varit med och utformat inredningen. - De har gett väldigt smarta lösningar, säger enhetschefen-

Här i Kumla bygger vi Stenebrunn, som är ett serviceboende inom LSS (Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade). Det ska bli ett av Sveriges mest anpassade serviceboende, utifrån den forskning som finns inom området, skriver kommunen i ett pressmeddelande:

"Samarbetet mellan Socialförvaltningen som beställare och Kommunfastigheter som byggherre har varit tätt och startade redan under planeringsarbetet. Dessutom har vi tagit hjälp av studenter från Hällefors Folkhögskolas Inredningsarkitektur och designlinje att inreda på bästa sätt efter verksamheten och målgruppens behov.

Några av idéerna som tagits fram för boendet av studenterna i Hällefors. Foto: Kumla kommun
Utformning avgörande

- Utformningen av det nya boendet är väldigt avgörande för hur de personerna som ska bo här kommer att må och hur verksamheten kommer att fungera, förklarar Josefin Franke, blivande enhetschef på Stenebrunn. Vi är väldigt nöjda med samarbetet och studenternas arbete har varit till stor hjälp för oss.

Målgruppen på Stenebrunn är personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som samtidigt har komplexa behov av stöd. För att de ska ha en så lugn och skön vardag som möjligt behöver de en avskalad visuell- och ljudmiljö. Det betyder att man bygger utan alla typer av detaljer utan funktion, som egentligen bara är dekoration.

Forskning utgångspunkt

Det finns en del forskning kring hur former, färger, ljus och ljud påverkar oss människor, och särskilt personer som har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Med den kunskapen som bas fick designstudenterna uppdraget att inreda Stenebrunn för en funktionell vardag.

Eva Sape, som är lärare på designhögskolan, berättar att det har varit lärorikt för eleverna att få jobba i ett riktigt uppdrag och väldigt spännande i ett projekt med så speciella förutsättningar.

- Dels har det handlat om färger och former som ska fungera, men i det här projektet har vi även haft lite extra fokus på hållbarhet. Inredningen ska klara hårt slitage under lång tid. Målgruppen förväntas bo här länge, de mår inte så bra av förändringar och de är oftast inte varsamma med saker, förklarar Eva.

De förslag som studenterna Kajsa Säll, Amanda Örn och Emelie Tivenius har presenterat har varit i jordnära och harmoniska färger utan störande mönster och enkla former utan några detaljer. Företrädare för brukarna har bjudits in till informationskvällar där studenterna har presenterat sina förslag på färgval och även konkreta inköpslistor på möbler som ska fungera bra. Sedan väljer var och en hur de vill använda förslaget.

Flexibelt  för olika behov

För de gemensamma utrymmena har studenterna samarbetat med den leverantör som kommunen har ramavtal att handla hos, och valt ut lämplig inredning ur sortimentet.

- Studenterna har gett oss väldigt smarta lösningar där vi med flexibla möbler kan ändra rummet utifrån den personen som ska vistas där för stunden. Behoven ser ju så olika ut. Ibland kanske rummet är en dansstudio med en discokula, och lite senare kan det fungera som målarateljé", säger Josefin Franke i pressmeddelandet.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-08-24 15:27
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.