Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
07 July 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Den avlidna vid fängelset är identifierad

Det var den försvunna Ingegerd som hittades avliden vid fängelset förra tisdagen. Foto: Christian Varghed.Det var den försvunna Ingegerd som hittades avliden vid fängelset förra tisdagen. Foto: Christian Varghed.

Den 14 juni, det vill säga för en vecka sedan, hittades kvarlevorna efter en avliden person nära fängelset i Kumla. Nu har polisen gått ut med identiteten på döda. Det var den 52-åriga kvinna som anmäldes saknad den andra juni, Ingegerd. Man misstänker inget brott.

Ingegerd led av allvarlig psykisk ohälsa och hade hemtjänst. Det var personal från hemtjänsten som larmade om att de inte kunde hitta Ingegerd.

Under lördagen den fjärde juni sökte polisen efter Ingegerd. Även Missing People genomförde sökinsatser under den helgen. Polisen Mats Öhman sa dock redan den andra juni “Att det int längre fanns anledning att söka efter Ingegerd aktivt”. Utredningen stängdes. När vi sökte den förundersökningsledare som hade hand om utredningen den 13 juni så hade vederbörande tagit semester. Den 14 juni hittades alltså Ingegerd död. Polisen misstänker i dagsläget inget brott. Dödsorsaken är inte klarlagd. Ingegerd hittades mindre än två kilometer från sin bostad. När vi efterfråga information blir vi hänvisade till Per Berggren på Polisen i Hallsberg.

Svårt att söka i tätort

– Jag kan egentligen inte svara på hur man tänkte när man beslutade att trappa ner sökinsatsen. Jag var inte med i det beslutet. Men det är svårt att söka efter en försvunnen period i en tätort. Det finns mycket folk, mycket byggnader att hålla sig undan i. Kanske var det helt enkelt en prioriteringsfråga, säger Bergren.

När Polisen söker efter försvunna personer använder man ofta en lag som förkortas LSO, lagen om skydd mot olyckor. Den kan användas om man misstänker att en person riskerar att råka ut för något, skadas, eller eventuellt skada sig själv. Använder man den lagen kan man göra vissa åtgärder, bland annat gå in i fastigheter, tömma mobilmaster, ta hjälp av hemvärnet och liknande. Trots att Ingegerd var diagnostiserad med allvarlig psykisk sjukdom använde polisen inte LSO. Det gjorde att man exempelvis inte kunde gå in i byggnader utan åklagares tillstånd.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-06-21 15:01
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.