14 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Dementa bestulna på guld på boenden

Margareta Lindesviks man och ex-man bor på vård- och omsorgsboenden i Kumla. Båda har den senaste tiden blivit bestulna på guld som de haft på sig. - Att inte gamla svaga människor kan få vara ifred, säger en bedrövad Margareta Lindesvik.

Vi kan börja med Margaretas nuvarande man. Han är 81 år och bor på Bataljonen i Sannahed. På grund av besöksförbud fick Margareta inte träffa honom under våren, men numer tillåts träffar utomhus alla fall, och det var då Margareta upptäckte stölden.

Ärvt guldarmband av sin mamma

- Det var söndagen efter midsommar som vi träffades ute, jag hade inte träffat honom på ett bra tag innan. Jag såg då att ett guldarmband saknades. Han hade ärvt det efter sin mamma och bar det alltid, det var värt minst 20 000 kr, säger Margareta.

Eftersom Margaretas make är dement kunde hon inte fråga honom om vad som hänt. Men hon kontaktade hans son som i sin tur ringde personalen. Det visade sig att maken även blivit av med sitt halsband av guld.

Enligt Margareta köpte hon halsbandet till maken för 10 000 kr för ungefär tio år sen. Det är svårt för Margareta eller hennes son att ha en aning om när armbandet och halsbandet försvann, men lika jobbigt känns det ändå.

- Det är ju väldigt lätt att plocka av en dement människa saker om man vill, det kan hända när som helst egentligen, säger Margareta.

Även ex-maken bestulen på guld

Inte nog med detta. Margareta har sin 84-årige ex-man på vård och omsorgsboendet Akvarellen där många demenssjuka bor. Nyligen upptäckte Margareta att även han har blivit bestulen på guld den senaste tiden.

- Det var vår dotter som upptäckte det när hon besökte honom för några veckor sedan. Det var även här ett armband och halsband som har stulits, fastslår Margareta.

Värdet på ex-mannens guldattiraljer var minst 15 000 kr.

- Jag blir så ledsen över att man inte kan låta gamla och svaga människor få vara ifred, säger Margareta och kan inte hålla gråten borta.

Både stölderna är polisanmälda.

“Gör allt vi har mandat till”

Lise-Lott Gerdsdorff är verksamhetschef för vård- och omsorg i Kumla kommun. Hon berättar att det finns personal som är anställda för att endast jobba på Bataljonen eller Akvarellen. Men sen finns det också vikarier som kan jobba på olika ställen.

- Det är otroligt beklagligt. Men tyvärr inträffar sånt ibland, säger Lise-Lott.

Huruvida det är fler dementa som blivit bestulna på sina boenden är oklart. Lite otroligt känns det ju att det är både Margaretas man och ex-man som drabbats endast. Helt klart är att en tjuv verkar härja alla fall.

- Vi får inte göra anmälan själva, men vi uppmanar anhöriga att anmäla, när det hänt något, både till polisen och försäkringsbolaget. Jag vet att enhetschefer sen gör allt de kan som de har mandat till för att komma tillrätta med vad som hänt genom att prata med personal, brukare och anhöriga, avslutar Lise-Lott Gerdsdorff.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-07-09 19:53
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.