Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
25 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

DEBATT: Kollektivavtalen säkrar vår fackliga styrka

LO -facken i Kumla vill uppmärksamma kollektivavtalen, i dag är det nämligen kollektivavtalens dag.

Idag är det kollektivavtalens dag. Vår fackliga styrka ligger i att vi tillsammans kan förhandla om våra arbetsvillkor. Kollektivavtalet är också ett löfte till varandra att inte jobba för en lägre lön än den vi kommit överens om.

I Sverige minskar andelen arbetare som jobbar med skydd av kollektivavtal. Här finns mycket att göra på en arbetsmarknad där en del arbetsgivare gör allt för att kringgå de regler vi har kommit överens om. Vi påminner gärna Svenskt Näringsliv, och dess 49 branscharbetsgivarorganisationer, om att kollektivavtalen också ger dem ett stort värde. Nämligen fred på arbetsmarknaden och konkurrens på lika villkor.

 

Ofta önskar vi större stöd i arbetet med att bekämpa oseriösa arbetsgivare som dumpar löner och villkor. Det behövs också en politisk vilja för att bekämpa de grå och svarta sektorerna på arbetsmarknaden.

Men kollektivavtalen ger mer än bara en schysst lön. Det blir också mer pension, extra pengar om du blir sjuk eller skadas, och extra pengar när du är föräldraledig.
Den som inte är med i facket för att man har en ”schysst” arbetsgivare missar ofta tusentals kronor i pension och andra förmåner. Det finns heller inte någon garanti för löneökning eller försäkringar om det saknas kollektivavtal på arbetsplatsen.

Så allt som många tar för givet på arbetsmarknaden är resultatet från årtionden av facklig kamp. Lön att leva på, semester och pension. Så när vi kräver att normen på arbetsmarknaden ska vara ett heltidsjobb med en lön som går att leva på, så gör vi det med miljoner arbetare i ryggen. De som kom före oss och de som följer efter.

Eftersom villkoren på arbetsmarknaden regleras av kollektivavtalen är det extra viktigt att organisera så många arbetare och arbetsplatser som möjligt. Så om du inte är med oss ännu så är bästa tiden att gå med nu under avtalsrörelsen som pågår. Ju fler vi är desto starkare blir vi.
Så kan vi fira nästa kollektivavtalens dag med ännu starkare avtal!

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-03-17 11:29
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla