Gå till innehåll
Kumla / Politik

DEBATT: “Hur används våra skattemedel i Kumla?” (Sd)

Publicerad: 2 June 2023 12:21

Hur används våra skattemedel i Kumla? 

Vi får ofta höra att Kumlas ekonomi ger överskott år efter år efter år. Frågor som då söker sitt svar; Hur kommer det sig att Kumla kommun har överskott i ekonomin? 

Vad är kommunens grundläggande uppgift och vad ska våra skattepengar användas till? 

Till att börja med har kommunens investeringar minskat successivt under de senaste åren. 

Man byter exempelvis inte tak eller fönster i fastigheter, man nonchalerar underhållsbehovet av avloppsnätet och avloppsverket, man säkerställer inte vattentillförseln till Kumla, man asfalterar inte vägar, man underhåller inte kommunägda fastigheter inklusive skolor, man bygger inte nya skolor, eller investerar i nya möbler i skolorna eller inte värnar om säkra och trygga skolor, för stora elev-/barngrupper i jämförelse med riksgenomsnittet. 

Skolor har stora svårigheter att anställa behöriga lärare och pedagoger på grund av det låga löneläget, stressande arbetsmiljö etc. Socialnämndens njugga hantering av olika ärenden syns i massmedia på ett negativs sätt: Senaste fallet var turerna kring Otto. Vi ska ta hand om alla boenden i Kumla! 

All denna kritik kan man utläsa från olika sammanställningar. Till och med kommunens egna opartiska revisorer har delgivit skarpa anmärkningar avseende uteblivet underhåll av fastigheter. Listan blir lång avseende grundläggande tillkortakommanden från Socialdemokraternas och Moderaternas sida.

Och allt detta har skett under åren före valet 2022. Visst är det trevligt att kunna redovisa mycket pengar på kontot men att det får ge sken av att kommunen går bra genom att inte göra behövliga/nödvändiga investeringar för grundläggande basservice i Kumla är naturligtvis mycket tveksamt.
 
År 2022 gjorde Kumla kommun ett överskott på hela 186 miljoner. Ska det vara så när (M) och (S) underfinansierar bland annat skolan med upp till 40 miljoner varje år? Samtidigt har också skolbyggnader stora brister i underhåll, skolor har ett stort behov av utbyggnad och brist på behörig personal.

Har den politiska majoriteten lyckats eller misslyckats? 

Det får var och en bedöma.

Vi vill att hela Kumla kommun, inklusive landsbygden, ska vara välmående och en kommun som säkrar tillgången till grundläggande basservice såsom skolor, vatten och avlopp i världsklass. Vi vill att Kumla kommun ska vara en välmående och blomstrande kommun!

Annons

kumla