Gå till innehåll
Kumla / Näringsliv
Fem vuxna, i olika åldrar, ler bakom en bukett färgglada blommor på ett kafé.

Maha Issa vid bakre raden med sin make i röd tröja. Vid raden främst representanter från Kumla kommun.

Café Kvarnen har fått ny ägare efter kommunen

Publicerad: 12 April 2024 14:54

Café Kvarnen i Kumla har under flera år fungerat som en plats för utbildning inom arbetsträning och integration. Men nu släpper Kumla kommun ansvaret och Maha Issa tar över som egen företagare. - Det känns jättebra, säger Maha Issa.

Café Kvarnen har funnits på platsen, mellan biblioteket och ICA Profilen, sedan augusti 2021. Det har fungerat som en integrations- och utbildningsplats för framförallt invandrarkvinnor, som haft svårt att hitta jobb. 

De har haft Kumla kommun i ryggen. 

Kommunen släpper greppet

-Det har gått över förväntan och caféet har blivit ett populärt inslag för många kumlingar samtidigt som många fått bra arbetsträning, säger Anna Gustafsson, som är avdelningschef för arbetsmarknad och integration (AMI) hos Kumla kommun.

Ambitionen har dock hela tiden varit att någon som varit långtidsarbetslös ska kunna ta över Café Kvarnen och bedriva det i eget skick. Och den tiden har kommit nu.

Blandade bakverk under glaskupoler på en bageridisk.

Några av de godsaker som det bjuds på vid Café Kvarnen, allt är hembakat.

-Det har varit ambitionen från början att lämna över till någon som kan/vill driva det i egen regi. Sen gäller det att hitta rätt företagare och det tycker vi att vi nu gjort. Maha har varit med och jobbat vid Café Kvarnen i flera år och skaffat sig de kunskaper som krävs. 

Så nu släpper kommunen taget om Café Kvarnen?

-Ja, det gör vi. Även om vi säkert kommer kunna fortsätta ha ett visst samarbete gällande arbetsträning, avslutar Anna Gustafsson.

Spice Sisters liknande exempel

Den företagare som tagit över verksamheten är Maha Issa. Hon ska driva Café Kvarnen med hjälp av sin familj. Maha kom till Sverige 2015 från Syrien.

En leende kvinna i svart uniform står vid en kafémenytavla och välkomnar gästerna med utsträckt arm.

Maha Issa har tidigare varit praktikant via Kumla kommun. Nu ska hon driva Café Kvarnen.

-Jag har varit här och haft praktik i ett år och även jobbat på de två andra caféerna i Kumla som AMI driver (vid Stadshuset och skofabriken). Men nu får jag chansen att ta över Café Kvarnen och jag känner mig väldigt tacksam. Jag tycker om allt med jobbet från att baka och stå i kassan, säger Maha Issa. 

Allt som säljs vid Café Kvarnen är hembakat. Inget köps in utifrån. 

Ett liknande exempel i Kumla som Café Kvarnen är restaurangen Spice Sisters. Även det var ett integrationsprojekt lett av Kumla kommun, som utmynnade i att två kvinnor i slutet av 2022 tog över verksamheten och sedan dess driver Spice Sisters.

-Vi vill önska Maha stort lycka till, det här kommer att bli jättebra, avslutar Anna Gustafsson från Kumla kommun.

Annons

kumla