Ukrainska familjen längtar numera "hem" till Kumla
Två år har gått sedan Ryssland invaderade Ukraina och tvingade miljontals människor på flykt. Victoria, Andrei och Victorias mamma hamnade i Kumla. Många av ukrainarna som kom till Kumla har rest vidare, men de bor kvar. - Vi trivs väldigt bra i Kumla, det finns många bra människor här, säger Victoria Gordiienko.
När flyktingarna från Ukraina kom till Kumla inhystes de till en början hos Frejgården. Ett korridorsboende med gemensam kök och dusch. Totalt kom runt 40 flyktingar.
“Vi gillar verkligen Kumla”
Alla har dock nu lämnat Frejgården som återigen står tomt. Vissa har hittat boende på egen hand. Andra har fått hjälp av Kumla kommun med lägenhet i staden och många har även lämnat Kumla, en del har återvänt till hemlandet Ukraina.
Bland de bor kvar i Kumla finns Victoria Gordiienko som bor med sin mamma, som är över 80 år, och sambon Andrei. De bor i en lägenhet i området Kvarnparken.
-Vi gillar verkligen Sverige och Kumla. Folket här har hjälpt oss mycket och vi har fått många nya vänner som ställer upp för oss, säger Victoria Gordiienko.
Victoria har fått ett jobb på ett hunddagis i Kumla dit hon tar cykeln varje vardag. Hon deltar även i körsång med kyrkan och har gjort sitt yttersta för att komma in i samhället. Samtidigt finns hela tiden kriget i hemlandet i tankarna.
-Det är ett fruktansvärt krig, och om Ukraina faller så kommer Ryssland fortsätta att försöka ta över fler delar av Europa. Det kan jag garantera.
Tror Sverige kan attackeras
Tror du Sverige kan bli attackerat av Ryssland?
-Ja, Ryssland är inget normalt land. Folket har blivit hjärntvättade av sina ledare. Men före Sverige i kö ligger Polen, Finland och länderna i Baltikum, siar Victoria.
Hur har det varit för din mamma att fly landet i så hög ålder?
-Väldigt svårt och hon är mycket orolig. Mamma behandlas med medicin för en nervsjukdom, men vi är glada att kunna bo tillsammans ändå.
Varje dag tar Victorias mamma en promenad från lägenheten i Kvarnparken fram till torget. Där brukar hon sätta sig för en vilostund vid fontänen innan hon går samma väg hemåt, med hjälp av gångstavar.
Har rotat sig i Kumla
Många av de som kom till Kumla från början har valt att resa hem igen och bosätta sig i delar av Ukraina där inte kriget rasar. Undertecknad kände en familj som flyttade till Norge, då de ansåg att förutsättningarna för att komma in i samhället där var bättre.
Victoria, Andrei och mamman har dock inte haft några såna tankar. De har rotat sig i Kumla. Faktum är att Andrei, vid besök i andra städer än Kumla, ofta får hemsjuka och säger att han “vill hem till Kumla”.
-Vår hemstad Charkiv bombas varje dag, så det har aldrig varit ett alternativ att återvända sen vi kom hit. Sen är alla människor olika, vissa har svårt att komma in i kulturen i ett nytt land. Och sen är det såklart viktigt att jag fått ett jobb, det betyder mycket för mig, konstaterar Victoria Gordiienko.
Tror på en bättre framtid
Hur ser du på krigets framtid?
-Det är ingen som vet hur länge det kommer att pågå. Så länge Putin är kvar kommer han att attackera, attackera, attackera. Han är en hemsk människa som inte bryr sig om människors liv. Men om länder hjälper oss kommer vi att segra.
Och hur ser du på framtiden här i Kumla?
-Jag tror att det blir ännu bättre för oss. Det ligger förslag ute som är till för att underlätta för oss ukrainare att komma bättre in i samhället. Det har inte varit så lätt faktiskt, som tur är har vi haft folk som hjälpt oss, avslutar Victoria Gordiienko.
INFO: Regeringen är klar med ett lagförslag som gör att ukrainska flyktingar kan folkbokföra sig i Sverige. Genom att vara folkbokförd kan ukrainska flyktingar bland annat få etableringsersättning på 308 kronor om dagen, istället för nuvarande dagersättning på 71 kronor som de fått enligt massflyktdirektivet. Lagförslaget kommer att gälla de ukrainare som varit i Sverige i minst ett år och som väntas stanna här ytterligare ett tag. Det ska även hjälpa till med exempelvis större tillgång till vård och bank-id.