Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
07 July 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Fest i Kvarntorp för motorklubb som firade

Föreningsmedlemmen Robin med grundaren Jens Larsson. Foto: Åke WåglinFöreningsmedlemmen Robin med grundaren Jens Larsson. Foto: Åke Wåglin

I helgen firade Kumla Funktionshindrades Motorklubb 25 år med fest i Kvarntorp där de har hemmabanan. Bland mycket annat fick föreningen 25 000 kr överraskande skänkt till sig.

1997 bestämde sig Jens Larsson för att starta nånting som han tyckte saknades och som han tyckte var dåligt att det inte fanns, nämligen en motorklubb för funktionsnedsatta. Jens drog då igång ett projekt i sitt eget garage och började bygga en folkracebil med dubbelkommando och på alla sätt anpassad till de som skulle åka med. 

Blommor till Jens Larsson Blommor till Jens Larsson

Pengar till att starta projektet fick han från Lions och bana att köra på fick man låna av Hallsbergs MK. 2004 fick man möjlighet att flytta verksamheten till Trafikcenter i Kvarntorp utanför Kumla. När man flyttade dit fanns ingenting där varken garage, bana eller elektricitet. 

Ett stort tält och en bod från gamla televerket skänktes till klubben, ingen riktig bana fanns men 2008 kunde man ha en bana på 300 meter klar efter bidrag från Kumla Kommun, detta blev den första delen av den nuvarande banan. 

Kör så det ryker! Kör så det ryker!

Man sökte pengar från Allmänna arvsfonden och fick ett stort bidrag som gjorde att man kunde bygga ett eget klubbhus och förlänga banan till dagens dryga 800 meter. Lokala sponsorer har varit till stor hjälp och många andra företag har också hjälpt till med att stötta klubben och många hjälpsamma personer som har bidragit med idéellt arbete. 

2013 stod den nya banan klar och det var läge för en återinvigning av den nu helt nya anläggningen. Man fick prins Carl-Philip som älskar motorsport att komma och inviga banan. Han körde också och tävlade på den nya banan mot sina dåvarande STCC konkurrenter, de lokala racingförarna Fredrik Ekblom  och Ted Björk samt Marcus Eriksson (dåvarande formel 2 förare) som nyligen blev INDY 500 mästare i USA!

Det fanns fina bilar också att titta på. Det fanns fina bilar också att titta på.

KFMK är den enda Motorklubben för funktionsnedsatta och som har bilar med dubbelkommando. Alla som har någon form av funktionshinder får köra och alla kör utifrån sina egna förutsättningar med utbildad instruktör vid sin sida. 

Instruktören hjälper till med att sköta pedalerna och också att rätta bilen runt banan med vänster hand från högerstolen om den dom sitter i högerstolen inte kan göra det själv. Bilarna har all säkerhetsutrustning som krävs och alla som åker har godkända hjälmar och overaller

Året efter invigningen fick Jens 2014 Aftonbladets pris "Årets Eldsjäl" för allt jobb och engagemang han lagt ner för funktionsnedsatta.  I år är det alltså 25 år sedan allt startade och detta firade klubben i lördags,  man bjöd alla besökare på tårta och man erbjöd bl.a. körningar med sina bilar med instruktör på sin folkracebana (hjälmar o racingoveraller lånades ut).

Ett rallyteam från Värmland (MSV Rally Team med förarna Kenth, Jesper Larsson från Segmon utanför Grums, hela familjen ställde upp) kom också för att köra på banan o låta de som kände sig hugade att smaka på att åka rally sätta sig i högerstolen och hänga med några varv på banan. 

Självklart bjöds det även på mat. Självklart bjöds det även på mat.

Mycket populärt och uppskattat och kön var stundtals riktigt lång. På rallybilen hade man dessutom dagen till ära stripat texten KFMK 25 år, tyvärr fick man i slutet på dagen ställa rallybilen på släpet och styra kosan hemåt och hem skruva på bilen igen då man fick problem med bakaxeln på bilen. 

Några ägare av äldre amerikanska entusiastbilar (som en del kallar raggarbilar) kom också för att erbjuda en sväng in till Kumla, Stefan Nordström som körde många rundor in till torget i Kumla med sin stora Pontiac Bonneville Cab -68 uttryckte sig efteråt så här: 

“Så mycket spontanglädje! Detta kommer jag att leva på i månader”

Korvätartävling var ett annat uppskattat inslag, alla fall för publiken (o borde varit det för de tävlande också - de fick ju gratis korv!) Korv & hamburgare som klubben fått från lokal korvfabrik fanns också att köpa. Lotteri med många fina priser skänkta av företag som stödjer föreningens verksamhet fanns och alla 500 lotterna såldes slut och 75 vinster delade ut.

Insamling för att hylla och visa Jens och klubben sin uppskattning hade arrangerats och blommor överlämnades på KFMKs scen där Jens tackades för sitt otroliga engagemang. Man uppmärksammade också 2 medlemmar i Sven Brygg och Rickard Ståhlbom som varit med sedan starten 1997. Idag är man cirka 50 medlemmar och man kör på banan tisdagar och onsdagar nästan året om.

En mycket rolig och uppskattad gest var Bosse och Mari Larssons från Linköping fina ekonomiska bidrag till KFMK, de skänkte 1000;-/år som klubben funnits till, alltså totalt 25 000 kr. Cirka 250 besökare kom för att delta och njuta av en härlig dag vid KFMK:s motorbana.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-06-22 13:35
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.