Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
07 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Det gick som en dans i Kumlahallen

Hundratals dansare var i Kumlahallen under lördagen. Foto: Didrik Lerjeryd.Hundratals dansare var i Kumlahallen under lördagen. Foto: Didrik Lerjeryd.

Under lördagen var Kumlahallen fylld av dansare från morgon till kväll. Runt 350 tävlande deltog när Kumlaklubben Dancemania ordnade sin första tävling med publik sedan pandemins inträde.

 – Så kul att vi kunde få hit så många dansare, tyckte Joacim Moberg som är en av grundarna av Dancemania som etablerade sig i Kumla 2015.

“Äntligen", kände Joacim 

Energin sprudlade och fötterna flög runt på Kumlahallens golv.

Från morgon till kväll tävlades det i danser som bugg, boogie woogie och rock´n roll. Det var den första danstävlingen i Kumla som får ta in publik efter pandemin och energin detta gav dansarna var tydlig.

Det tävlades i flertalet klasser från juniorer till seniorer och det var både nybörjare och proffs som tog plats på golvet för att visa sina färdigheter.

– Det är så kul att kunna samla de minsta knattarna till den svenska eliten under samma tak. Och det är så kul att vara tillbaka med fans på läktarna, berättade en begeistrad Joacim Moberg.

Kumladansare laddade inför SM

En av anledningarna till att så många dansare tog sig till tävlingen var på grund av att det var en av det sista tävlingarna innan SM. Många av paren var därför på plats för att öva inför SM, eller för att kvala in.  

Ett av de paren som behövde tävlingen för att få möjligheten att tävla i SM var kumladansarna Alexis Näslund och Sara Henriksson. Duon har dansat i fyra år och tävlar för Dancemania. 

Alexis Näslund och Sara Henriksson ser fram mot att tävla på SM. Alexis Näslund och Sara Henriksson ser fram mot att tävla på SM.

De dansar bugg och var taggade över att få vara igång och tävla igen med publik. 

– Det är lättare att bli taggad när det är publik. Att dansa är ju att visa upp sig och det är lättare när man har folk att visa upp sig för. Sen är det kul när det är lite energi i byggnaden medan man dansar, menade Alexis.  

Alexis och Sara åkte ut i semifinalen. De var nöjda med sin insats. 

– Vi är nöjda. Vi hoppas såklart på ett bättre resultat på SM, det hade varit kul, förklarade Sara.

Första dansparet i Mästarnas Mästare

På plats fanns även Henric och Joanna Stillman som tagit flertalet medaljer på VM i danserna Boogie Woogie samt Lindy Hop. 

- Det har varit jättekul dansa här i Kumla. Ett superbra event, berömde Joanna.

Henric och Joanna Stillman tog första platsen i sin buggklass. Henric och Joanna Stillman tog första platsen i sin buggklass.

Paret ska även som de första dansarna vara deltagare i nästa säsong av Mästarnas Mästare på SVT. 

Henric förklarade vad det betydde, inte endast för han och Joanna, utan även för dansen som en idrott. 

– Det var en sjukt rolig upplevelse att spela in Mästarnas Mästare och det är något man kommer ta med sig hela livet.  Klart det var nervöst. Vi kände att det handlade om att visa att dans inte bara är kultur utan även idrott. 

- Men när vi väl var på plats och pratade med de andra idrottarna så förstod vi att vi alla tagit ungefär samma väg till toppen och lagt lika mycket tid och arbete för att ta sig dit. De andra idrottarna var fantastiska och så respektfulla.

Testade ny tävlingsform

Dagen avslutades med ett nytt tävlingsmoment som testades för första gången, inspirerad av hiphopen där dansare brukar “battla” mot varann på golvet.

- Förra tävlingen vi anordnade var för danserna disco och hiphop. Inom hiphopen finns ett tävlingsmoment där man samlar två lag på dansgolvet som turas om att duellera mot varandra. Det funkade så bra att vi var sugna att testa hur det skulle funka även i buggen, förklarade Annika Ström, ordförande hos Dancemania.

Tävlingsformen var lyckad och energin smittade av sig till övriga dansare och publik som fick beskåda över 45 minuter av nästan oavbrutet dansande.

- Fantastiskt! Allting har gått så bra. Vi är så himla nöjda över uppslutningen, konstaterar Annika Ström när hon får möjligheten att summera dagen.  

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-15 12:42
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.