27 November 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Babypaketen tillverkas i Kumla

Det hela började som ett projekt på Kävesta Folkhögskola, att samla in material och tillverka nödvändigheter till behövande i andra länder. När skolan själva inte kunde fortsätta med projektet kontaktade de kyrkan i Kumla som tog sig an uppgiften. Nu träffas en grupp om 15-20 personer varannan måndag för att tillverka babypaket.

- Det är lite som en syjunta. Vi arbetar var och en hemma hos sig när vi inte träffas, berättar Carina Grönkvist som halkade in i projektet efter att det hållit på något år i kyrkans regi.

Tillsammans tillverkar man alltså babypaket till behövande, bland annat i Afrika och Östeuropa. I paketen finns allt det en nyfödd bebis kan tänkas behöva.

Noggrant utvalt innehåll

Varje paket ska innehålla ungefär samma saker och följer en noggrann lista. Filtar, tvättlappar, blöjbyxor, strumpor, kläder, tygblöjor och frottéhanddukar är några av grejerna som står med.

- Paketen har till exempel gått till förlossningskliniker i Kongo. Många kvinnor har svårt att komma till en förlossningsklinik men om dom gör det är det här något som skapar större förutsättningar för att dom och barnen ska klara sig. Det är ganska värdefullt att få ett babypaket, förklarar Carina.

Skickas vidare till stiftelse

Babypaket som tillverkas i Kumla skickas vidare till Holsbybrunn där stiftelsen Human Bridge har sitt centrallager.

Human Bridge arbetar med att sända förnödenheter till flyktingar i Syrien och Irak men man skickar också sjukvårdsmateriel, kläder, skor och mat till ett 20-30-tal andra länder.

Insatserna sker i samarbete med lokala samarbetspartners som ansvarar för distribution och rapportering av projekten.

Många paket redo

I Kumla har man under hösten och vintern arbetat på att få ihop drygt 200 babypaket för vidareleverans till Human Bridge. Proceduren sker två gånger per år och på måndag nästa vecka är det dags att skicka iväg denna omgångs babypaket.

Allt material som används vid tillverkningen har skänkts och Carina Grönkvist vill gärna påminna om att gruppen gärna tar emot textilier som andra kan avvara.

- Vi vill få tag på material. Lagom slitna lakan och filtar, ylle, fleece och frotté i alla storlekar. Och garn till att sticka alla små brallor som ska iväg.

Lämnas hos pastorsexpeditionen

Den som vill bidra med material kan lämna det hos pastorsexpeditionen i Kumla. Där har gruppen som tillverkar babypaketen nämligen ett eget förråd.

Det går även att lämna material privat via de som är med och tillverkar paketen men absolut enklast är ovan nämnda alternativ.

- Just nu är vi i särskilt behov av garn med viss del ull i sig. Det använder vi när vi tillverkar tygblöjor för ull klarar sig bättre, avslutar Carina.

Samma ämne:
Packade 184 babypaket (2016-04-25)
Babypaket är skickade (2017-01-31)
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2017-01-24 18:09
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.