Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
04 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

"Det är dags att låta någon annan ta över"

 Katarina Hansson vid sitt skrivbord 2013 när hon nyligen tillträtt som kommunstyrelsens ordförande. Foto: Sune Eskelinen Katarina Hansson vid sitt skrivbord 2013 när hon nyligen tillträtt som kommunstyrelsens ordförande. Foto: Sune Eskelinen

– Det är dags att låta någon annan få chansen att arbeta med sina idéer på det här fantastiska uppdraget. Så kommenterar Katarina Hansson (S) gårdagens besked att hon lämnar sin post som kommunstyrelsens ordförande senast i augusti.

– Jag har haft förtroendeuppdrag i kommunen i 18 år. Jag har bland annat varit ordförande för barn- och utbildningsnämnden, Miljö- och byggnämnden och så, de sista åtta åren kommunstyrelsens ordförande. Jag hann med att vara vice ordförande för Sydnärkes utbildningsförbund medan kommunen var kvar där, fortsätter Hansson.

Hon menar också att tidpunkten är bra för att sluta.

– Men det tycker jag. Mer än ett år kvar till nästa val. Det ger en efterträdare god tid att komma i kläderna. Någon gång måste det ju ske. Det var dags nu.

Hon menar att det varit mycket givande år och att hon trivts fantastiskt bra.

Älskar utvecklingsfrågor

– Jag älskar att arbeta med utvecklingsfrågor, se strategiskt på längre sikt och samarbeta med en organisation, de tjänstemän och andra som en kommun består av. Det är en fantastisk möjlighet jag nu haft chansen att prova under åtta år. Att samtala, förhandla, komma framtåt är utmanande, men roligt.

Har du fått något annat jobb?

Nej, jag ska söka nu. Jag har inte velat göra det under tiden som ordförande. Uppdraget kräver allt engagemang, då kan ska man, som jag ser det, gå in för det. Inte ha tankarna på ett nytt jobb.

Hansson kom flyttande från Hälsingland till Närke 1995. 1997 hamnade hon i Kumla.

Hamnade i Örebro först

– Jag hade gått en lång folkhögkskoleutbildning på en av Arbetarrörelsens folkhögskolor, Runö. Jag funderade lite på om jag skulle flytta hem till Hälsingland. Men det slutade med att jag sökte flera jobb i hela södra halvan av landet.. Jag hamnade hos SSU i Örebro, där jag arbetade med fackliga ungdomsfrågor. Så småningom stötte jag på kärleken och och skaffade familj här.

På frågan om vad hon ser som de största utmaningarna för Kumla i framtiden svarar Katarina Hansson så här:

– Vi har samma utmaning som flertalet kommuner i landet. Ålderspyramiden. Vi har allt fler äldre och allt fler yngre i förskola och skola, samtidigt som vi har allt färre som kan jobba och betala skatt. Vi har försökt ta höjd för det genom att ha överskott i budgeten i flera år, för att klara frmatida stora utymaningar.

Uppskattar samarbetet

Hon uppskattar samarbetet med moderaterna

– Vi har varit beroende av att söka samarbeten under hela min tid som ordförande för kommunstyrelsen. Det finns tydliga politiska skillnader. Men vi kan prata med varandra och är två stora partier, vana att ta ansvar. Att vi bara. är två partier i en koalition underlättar, avslutar hon.

Det är Arbetarekommunen i Kumla som nu ska börja arbetet med att hitta en efterträdare till rollen som Socialdemokraternas starka man, eller kvinna, i Kumla.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-02-02 10:37
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.