Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
07 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Centerpartiet med förslag om gratis mensskydd

Centerpartiet i Kumla har lämnat en motion till Kommunfullmäktige om gratis mensskydd. De anser att mensskydd bör finnas tillgängligt kostnadsfritt på alla skolor i Kumla kommun.

Motionen är undertecknad av Magnus Claesson och Karin Lindqvist Kax.

De skriver att:

“Frågan om att ungdomar kan få gratis mensskydd är något som sträcker sig över blockgränserna - eller borde göra det. Mens ska inte vara en ekonomisk fråga. Att kostnadsfritt kunna få tillgång till mensskydd för unga kan bidra till att utjämna sociala och ekonomiska skillnader, vilket i sin tur kan bidra till en mer jämlik hälsa och även skapa mer förståelse för det annars tabubelagda ämnet mens.

Vi tror att genom att erbjuda mensskydd på skolorna skulle det bli en mer naturlig del av vardagen, för både tjejer och killar. Centerpartiet Kumla anser att Kumla behöver satsa mer på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Att införa skattefinansierat mensskydd i skolan anser vi kan leda till samtal om sexuell hälsa och att få bort stigmatiseringen kring menstruation”

Kvinnliga värnpliktiga får mensskydd

Nyligen blev Smedjebacken den första kommunen i Sverige som erbjuder gratis mensskydd till alla anställda kvinnor inom kommunen.

På personaltoaletterna i Smedjebackens kommun finns numera gratis mensskydd i form av bindor, tamponger och trosskydd.

Detta meddelande kommunen 8 mars, den internationella kvinnodagen.

Överlag har frågan om tillgång på mensskydd kommit upp alltmer på agendan i Sverige under året. I Helsingborg exempelvis vill Miljöpartiet att alla tjejer i skolan och kvinnliga anställda i Helsingborgs kommun ska få gratis mensskydd.

Försvarsmakten erbjuder alla kvinnliga värnpliktiga det.

“Lika självklart som toalettpapper”

Lokalt finns det ett företag som heter “Period Packs” som startades som ett UF-företag i Örebro av Amanda Mattsson och Lova Svensson. Deras affärsidé är att mensskydd ska finnas gratis på skolor och arbetsplatser.

En av deras första kunder var, hösten 2020, deras gamla skola Thoren Business School i Örebro och Malmö där nu mensskydd finns gratis.

- Vi hoppas på sikt att det blir lika självklart som toalettpapper och tvål på arbetsplatser, sade Amanda Mattsson i en intervju med tidningen Aftonbladet.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-23 23:27
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.