Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Succé för bygglek
på sommarlovet

Konsthantverkaren Patrick B Radley leder byggleken, här tillsammans med de små skaparna Amadeus och Noa. Foto: Sandra WallinKonsthantverkaren Patrick B Radley leder byggleken, här tillsammans med de små skaparna Amadeus och Noa. Foto: Sandra Wallin

Under två veckor har sommarlovssatsningen ”Bygglek” ägt rum på Kumlabyfältet, till både barn och vuxnas förtjusning. Satsningen, som leds av konsthantverkaren och träslöjdsläraren Patrick B Radley, har lockat en stor mängd unga besökare som fått pröva på att skapa fina saker i trä.

När Sydnärkenytt besöker Bygglek, som äger rum på spontanidrottsplatsen bakom Norrgården och Kumlaby skola, surrar stället av aktivitet. Patrick B Radley, till vardags konsthantverkare och träslöjdslärare, har fullt sjå med att navigera mellan arbetsuppgifterna. Till sin hjälp har han sommarjobbarna Emma och Elvis, som ryckt in med kort varsel och har assisterat under den senaste veckan.

– Som du ser har har vi fullt upp här idag, och så har det varit i princip hela tiden under dom två veckorna som vi gjort detta, säger Patrick.

Förverkligar egna idéer

Arbetet sker i skuggan av en liten medhavd paviljong och på plats finns även en container där allt byggmaterial förvaras. Alla verktyg som kan tänkas behövas har man också, men dessa sköter så klart de vuxna med säker hand.

– Vi har några färdiga skisser här med saker som barnen kan välja mellan, eller så kommer dom med egna idéer som de vill förverkliga. En kille gjorde en stor Pikachu (från spelet Pokémon, reds. anm.) som han själv skissade fram, berättar Patrick.

Klart att barnens skapelser ska fotograferas. Här förevigas de med hjälp av Patrick. Klart att barnens skapelser ska fotograferas. Här förevigas de med hjälp av Patrick.
Käpphästar en favorit

De båda kusinerna Amadeus och Noa har dragit med sig mormor, tillika farmor, till Bygglek för att skapa något kul i trä.

– Jag ska göra en älg, berättar Noa och visar upp sin skiss på den stora älgkrona som ska pryda älgens huvud.

– Och jag gör en hylla, flikar Amadeus in medan han flitigt slipar den blivande hyllan med sandpapper.

Men det som man tillverkat mest av under dessa två veckor som satsningen varat är, kanske inte helt oväntat, käpphästar.

– Herregud, jag tror att det har blivit närmare 60 stycken käpphästar som vi gjort här, det har varit ett populärt val, skrattar Patrick och visar några av de alster som barnen skapat. De flesta må vara vanliga käpphästar, men det finns också varianter med drakar, giraffer och grisar.

Uppskattad satsning

Det är första gången som satsningen äger rum och det verkar ha varit något som gick hem med råge hos den tilltänkta målgruppen.

– Det har varit jättemånga barn här som byggt tillsammans med sina föräldrar och med oss. Jag upplever att det har varit väldigt omtyckt, både bland barnen och de vuxna, säger Patrick.

Därmed stänger Bygglek för denna sommar, men vem vet, kanske blir det en repris nästa år? Fler bilder på vad alla barn skapat kan man se HÄR.

Fler tips på roliga sommarlovsaktiviteter i Kumla kommun finns på visitkumla.se

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-07-09 19:57
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.