Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
19 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Så växer bygget vid Västra Drottninggatan

Niclas Lowndes, Kjell Johansson och Magnus Landin från PEAB ser till att bygget flyter på. Foto: Anders BjörkNiclas Lowndes, Kjell Johansson och Magnus Landin från PEAB ser till att bygget flyter på. Foto: Anders Björk

Det är 15 månader kvar till att den stora hyreshuslängan vid Västra Drottninggatan ska stå klar. Kumlanytts Anders Björk tänker följa hur bygget går från start till mål. Första besöket gjordes i fredags.

Så här ska huset bli enligt ritningarna.

Med tanke på att jag själv knappt klarar av att sätta ihop en IKEA-möbel måste jag erkänna att jag inte riktigt känner mig i rätt element här och inte har några större färdigheter om hur byggande går till. Men vi gör ett försök. 

Byggnor fixar grunden

Bygget på Västra Drottningatan, som görs för Sjöborgs Fastigheter, har nu pågått sedan mitten av december. 

- Vi har haft väldigt gynnsamt byggväder för att vara den här tiden på året så det har flutit på utan några större problem än så länge, berättar Magnus Landin, Platschef för PEAB och främste ansvarig för bygget.

Vid besöket i fredags höll byggänget på att armera plattan och lägga installation plus att man skulle gjuta halva plattan. Kommande fredag gjuter man den andra halvan. Det är inte PEAB själva som utför detta arbete.

- Vi tar över när grunden är klar, företaget som jobbar nu heter Byggnor. 

Byggnor har sitt säte i Örebro och har haft ett 15-tal arbetare på plats i ungefär en månad. De förväntas att vara klara om en vecka, enligt Magnus Landin. 

Fyra våningar och 49 lägenheter

Efter att Byggnor lämnat tar nästa uppgift vid.

- Då ska vi börja med betongväggar och montera stommen. Det gör vi själva.

Så här såg det ut under fredagen på Västra Drottninggatan.

Hela huset ska stå klart till maj 2021. Ytterligare ett hus ska byggas i kvarteret, då mot Fabriksgatan, tanken är att dra igång med det till hösten. Det hus som man bygger nu kommer ha 49 lägenheter. Det andra 60 lägenheter.

Magnus Landin berättar att man tar in upp till tio underentreprenörer för jobbet. Det gäller exempelvis rör, el, golvläggare och ventilation. Magnus är "gammal i gamet". Han började jobba hos BPA för 40 år sen.

Smidigt att jobba i Kumla

- BPA var ett rikstäckande företag som blev uppköpt av PEAB 1993.

Bygghjälm på när inne lämnas för att gå ut.

Magnus är från Örebro och med tanke på den geografiska närheten och hans långa erfarenhet inom yrket har han självklart jobbat en del i Kumla innan. Han trivs med att jobba i Kumla och hur det funkar här.

- Jo, det är lite lugnare här och kanske lite enklare än att jobba i Örebro. Det kan gälla allt från kontakt om gata, väg och vatten. Det blir enklare att hålla kontakt med de som bestämmer i en mindre stad, fastslår Magnus Landin.

Det får räcka så för denna gång. Magnus tycker att jag kan komma tillbaka om en månad ungefär, då är man mitt uppe i nästa moment. Med tanke på att det är 15 månader kvar till huset ska stå klart lär det hinnas med några besök.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-02-03 13:30
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.