Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
19 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Det har börjat att byggas på höjden

Magnus Landin, Kristoffer Ivarsson och Mats Stenman från PEAB jobbar på när det drar sig mot våren. Foto: Anders BjörkMagnus Landin, Kristoffer Ivarsson och Mats Stenman från PEAB jobbar på när det drar sig mot våren. Foto: Anders Björk

Grunden är nu klar och Byggnor har lämnat bygget. Nu är det PEAB själva som sköter att väggar och golv och annat kommer på plats. Man har nått till andra våningen.

Den nedre bärande stålstommen är nu uppsatt och det sk håldäcket, golvet till plan två, har börjat att läggas. Dessutom har några trappor börjat att sättas dit. Grunden är helt klar och nu jobbar man uppåt.

Livlina för alla där uppe

- Det flyter på jättebra, och vädret är med oss också så det är perfekt, fastslår Magnus Landin, platsansvarig hos PEAB under torsdag eftermiddag.

Grunden tog man in underentreprenör Byggnor för att fixa, men väggar sätter PEAB upp själva. Under torsdagen var man fyra snickare och en kranförare på plats. På måndag tillkommer en betongarbetare som ska börja armera.

Magnus Landin framför några av väggarna från Stenungssund som fick med sig lite snö.

Nästa steg när man lagt dit bjälklag och gjutit i skarvarna är att börja sätta dit väggar på plan två. Då börjar man om igen med den procedur man tidigare haft på nedre plan. Ett plan beräknas ta drygt fyra veckor.

Är det nåt speciellt viktigt att tänka på nu?

- Säkerheten. Att alla använder livlina för vi har inga skyddsräcken ännu. Det gäller att vara nogrann med säkerheten.

Väggar tillverkas i Stenungssund

Betongäggarna ni beställt var kommer de ifrån?

- De kommer från Ucklum, som är en ort i Stenungsunds kommun. Det är ett internt bolag som tillhör PEAB-koncernen. De flesta grejer till huset kommer från PEAB:s egna bolag, fastslår Magnus Landin.

Trappor kommer att komma från Norrland. Väggar från Västkusten. Håldäcken kommer från Hallstahammar, för att nämna några exempel. "Så vi har ett ihopplock från egna fabriker", säger Magnus.

Efter att ha debatterat lite om hur sjutton Ucklum stavas, jag erkänner att jag aldrig hade hört talas om orten tidigare, så bestämmer vi att nästa gång jag ska komma förbi är i slutet av mars. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-02-27 16:41
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.