Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
19 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Snart är taket på plats vid bygge i hettan

Nu börjar det likna nåt! På höjden återstår nu bara att lägga taket. Foto: Anders BjörkNu börjar det likna nåt! På höjden återstår nu bara att lägga taket. Foto: Anders Björk

Bygget i korsningen Västra Drottninggatan/Fabriksgatan håller nu på med taket och tidsschemat håller. Att jobba på byggen stekheta dagar som denna kan dock vara tufft. Här är fjärde artikeln från artikelserien "Bygget".

​Nu var det ett tag sedan jag besökte bygget, ungefär två månader sedan. Då hade man just påbörjat fjärde våningen och låg bra till i tidsschemat. Vid onsdagens besök syns att nästan alla ytterväggar nu är uppe, de kom upp på tre veckor.

Hett på taket!

- Nu håller vi på med taket sedan två veckor tillbaka, vi räknar med att ha det färdigt nästa vecka och då är huset tätt. Det har gått jättebra än så länge, fastslår platschefen Magnus Landin från PEAB, på plats.

Vi sitter inne i en byggbarack och pratar. Skön aircondition fläktar emot en, ute är det inte samma svalka utan stekhett! Runt 30 grader och många svettdroppar faller.

- Det är nog lite jobbigt på taket idag, men alla hänger i. Är det någon som skulle tycka det vore för jobbigt har vi möjlighet att anpassa arbetet så de kan få andra uppgifter.

Inverkar en sån här värme på byggandet på nåt sätt?

- Gjuter man och det är så varmt som idag kan det bli sprickor i betongen, men det är inget vi gör just nu.

Putsarna Henrik & Johnny tillkommit

Efter att taket lagts på så kommer man att jobba med fasaden och de få ytterväggar som återstår att få dit. Vecka 32 ska man börja med innerväggar och i september kommer det börja målas. På plats för fasadarbetet sedan nån vecka är Puts & Tegel i Örebro AB.

- Det är en jättestor firma, och de har två killar som är här hos oss, säger Magnus Landin.

Henrik Hagsten och Johnny Karlsson på väg till arbetet. Henrik Hagsten och Johnny Karlsson på väg till arbetet.

​Magnus visar vägen en trappa upp där Henrik Hagsten och Johnny Karlsson från Puts & Tegel i Örebro AB sitter för en fikapaus. De är förvisso “nya” på bygget men känner igen många av arbetarna som är där sedan tidigare.

- Vi har jobbat i branschen i några år och då blir det ju att man träffar på folk vid olika byggen och lär känna igen dem. Jag har jobbat i 28 år hos Puts & Tegel, säger Johnny Karlsson. Kollegan Henrik Hagsten är inte så oerfaren heller med sina 18 år i företaget.

Företag med ett 100-tal anställda

Såpass lång tid talar ju för att de trivs med sitt jobb. Eller?

- Jodå, man har inte flytt fältet än alla fall. Det är ett ganska fritt arbete, jämfört med att exempelvis stå på en industri. Man började en gång långt tillbaka i tiden och är kvar än, berättar Johnny.

Johnny och Henrik redo att börja jobba. Johnny och Henrik redo att börja jobba.

Hur är det att arbeta såna här varma dagar då?

- Det är riktigt varmt, men jag tar hellre det här än 20 minus, säger Henrik Hagsten.

Puts & Tegel i Örebro AB har ett hundratal anställda, enligt Henrik och Johnny. Företaget har förutom Örebro filialer i Stockholm, Västerås, Karlstad och Uddevalla. Henrik och Johnny kommer hänga med fram till december. I maj 2021 ska sen hela bygget stå klart.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-06-24 14:37
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.