Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
28 July 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Andreas tar över som ordförande i Kumla

Andreas Brorsson njuter av solskenet på torget i Kumla under tisdagen. Foto: Anders BjörkAndreas Brorsson njuter av solskenet på torget i Kumla under tisdagen. Foto: Anders Björk

Från torsdagen har Kumla en ny kommunstyrelsens ordförande då Andreas Brorsson (S) tillträder. - Det är sällan långa debatter i kommunfullmäktige numer, det saknar jag faktiskt, säger Brorsson i en intervju under tisdagen.

​Andreas Brorsson är född 1982. Han växte upp i Sköllersta och gick där låg och mellanstadiet. Högstadiet genomfördes på Folkaboskolan i Pålsboda och gymnasiet Alléskolan i Hallsberg, där han gick samhällsprogrammet.

Flyttade till Kumla som 20-åring

I ungdomsåren befann han sig ofta vid ortens idrottsplats, Sköllervallen. Fotboll var ett stort intresse och han spelade för Sköllersta IF. Vid 20 års ålder hade han träffat sin dåvarande flickvän, och då hon bodde i Kumla blev det en flytt hit.

- Från början hade vi nog tänkt att flytta till Örebro, men det var enklare att hitta lägenhet i Kumla och vi fann en bra sådan på Södra Kungsvägen och flyttade in. Därefter köpte vi ett hus på Myntgatan, berättar Andreas.

​Andreas fick jobb på postens paketterminal i Pilängen, Örebro, redan när han gick på gymnasiet. Han blev kvar på posten till 2008 då han var pappaledig, efter att fått sitt andra barn. 2009 började han sedan plugga till fastighetsmäklare i Gävle. När han blev klar fick han jobb på Svensk Fastighetsförmedling i Kumla.

Vid denna tidpunkt hade han redan börjat engagera sig politiskt.

- Jag har inget exakt datum, men tror det var efter valet 2006. Jag var lite småirriterad då över hur valet gått på riksplanet och hade tänkt en tid på att börja engagera mig. Mitt första politiska uppdrag fick jag sedan 2009 när jag blev ersättare i Socialnämnden.

Inte överraskad att Katarina slutade

Sedan dess har det blivit många olika uppdrag inom Kumla kommun och steg för steg har han stigit i rangordningen. Han har bland annat varit ordförande för nämnderna Miljö & Bygg, Livslångt lärande och Samhällsbyggnad och från 2014 har han varit kommunalråd och kommunstyrelsens vice ordförande.

2015 sa han upp sig från Svensk Fastighetsförmedling och blev heltidspolitiker.

​Andreas har alltså varit kommunstyrelsens vice ordförande i ganska många år nu. Tidigare i år aviserade kommunstyrelsens ordförande och partikamraten Katarina Hansson att hon skulle sluta till sommaren. Andreas blev lite överraskad, likt många andra. Men det var rätt väntat ändå.

- När det definitiva beskedet kom blev jag lite överraskad, men vi har jobbat väldigt nära ihop i flera år och då pratar man dagligen om både dåtid och framtid, så helt som en överraskning kom det ändå inte när hon gick ut med det.

Socialdemokraterna nominerade därefter Andreas som Katarinas ersättare.

“Jag och Katarina väldigt olika”

Kände du direkt när du fick frågan att ta över att du skulle tacka ja?

- Har man varit vice i ganska många år, oavsett vilken roll det är, så får man vara redo att frågan en dag kan komma om att bli ordförande och när jag fick frågan så kändes det som ett naturligt steg att ta och något som jag ville göra.

Hur tycker du att du och Katarina Hansson skiljer er åt?

- Oj, jag och Katarina är nog väldigt olika som personer. Katarina är en otroligt duktiga talare bland folk och i fullmäktigesalen. Jag har varit den som jobbar mer inåt i organisationen, förhandlar och diskuterar både med partiet och de vi har samarbete med. Vi har kompletterat varann bra under åren vi jobbat ihop.

På vilket sätt kommer det märkas för Kumla att du tar över?

- Just nu är vi mitt i en mandatperiod och då jobbar vi efter det valprogram som vi presenterade inför förra valet, och jag har inget annat mandat än att fortsätta jobba efter det och försöka uppfylla så många saker som möjligt av det vi lovat väljarna inför valet. Sen, om lite mer än ett år, är det dags för ett nytt val och då får vi se hur partiet tycker att vi bör jobba för att utveckla Kumla.

Naturlig sak bygga vid Kumlasjön

Det byggs mycket i Kumla just nu. Andreas har i sin roll som ordförande för Samhällsbyggnadsförvaltningen varit väldigt inblandad i det mesta.

- Vi har lovat att vara expansiva när det gäller byggande i Kumla. Ta fram småhustomter, se till att det byggs både hyresrätter och bostadsrätter. Och den delen kommer vi säkerligen fortsätta att jobba vidare med.

Nya bostadsområden är på gång i Gröna Sörby (norra Kumla), I Ekeby (östra Kumla), Älvesta (södra Kumla). Men det byggs även mycket inne i tätorten. Bland annat vid Fabriksgatan/Drottningatan, vid Kyrkogatan/Magasinsgatan och på Södra Kungsvägen, vid backen mot Kumlasjön.

Många kumlingar ogillar byggandet vid Kumlasjön, vad vill du säga till dem?

- Jag tycker vi varit tydliga länge med att vi ser det som en plats där man skulle kunna bygga. Det fanns med i översiktsplanen redan 2010.och det har heller aldrig funnits någon politisk oenighet i frågan. Så för oss var det aldrig en fråga om ska vi eller ska vi inte, utan vi såg det som en naturlig sak. Det är ett av Kumlas finaste lägen, varför då inte möjliggöra en byggnation där. Och intresset hur snabbt man sålt lägenheterna där visar att det är en plats folk vill bo på.

Har bra kemi med Moderaterna

De yngre och de med lägre inkomster, får de plats i “nya” Kumla?

- Absolut. Alla som vill bo i Kumla ska få plats, det är det vi jobbar efter. En viktig del i att få tillgång till kanske lite billigare lägenheter är att man har bra flyttkedjor i en kommun. Och bästa sättet att göra det är att bygga mer helt enkelt, det är då man frigör platser.

De två senaste mandatperioderna har Socialdemokraterna styrt Kumla kommun via samarbete med Moderaterna. Hur skiljer sig partierna inför kommande val, är de att betrakta som ler och långhalm numer?

- Jag skulle inte säga att vi är som ler och långhalm. Vi har intensiva diskussioner dagligen om hur Kumla ska utvecklas. Det gäller allt från privata utförare till vilken takt Kumla ska växa i. Men vi har samtidigt en väldigt bra personkemi som gör att vi brukar kunna diskutera oss fram till lösningar.

Saknar debatter i fullmäktige

Kumla kommun hade under delar av 10-talet, och kanske innan med, ett rykte om att det gick rätt vildsint till under kommunfullmäktige. De verbala påhoppen haglade och “skandalerna” i talarstolen var klart fler än numer då stämningen är betydligt mer mild och from. Är stämningen till och med för god?

- Absolut, det är inte en lika hetsig debatt idag som det var tidigare, men det är heller inget att eftersträva att ha det som då tycker jag. Fast det är klart vi ska ha diskussioner och ibland kan jag önska att det var lite mer sådana, det är sällan det blir långa debatter numer, det saknar jag faktiskt.

Saknas det en tuff opposition i Kumla?

- Det vi alla vill är ju att komma överens för Kumlas bästa, och det tycker jag vi är bra på. Men visst, våra skiljaktigheter behöver visas lite oftare i kommunfullmäktige, som ofta går snabbt, det tycker jag.

Göran Persson en förebild

Har du någon politisk förebild?

- Det finns flera. När jag var yngre hette Sveriges statsminister Göran Persson, jag gillade hans sätt att tala och argumentera. Min bäste barndomskompis var aktiv i MUF när vi var yngre, så där blev det många diskussioner. Och har man fem syskon får man också lära sig att argumentera. Sen här i Kumla är det många som hjälpt mig utvecklas, Katarina Hansson är en, Christer Thörner en annan.

Faktum är att Andreas börjar med att ha semester.

Efter denna vecka är han ledig i tre veckor. Samtidigt påtalar han att man som politiker, i hans roll, aldrig riktigt har semester utan alltid förväntas stå till tjänst om det dyker upp något. Han bor idag i villa i norra Kumla ihop med sambo, sina tre barn och två bonusbarn.

- Nej, speciellt mycket fritid kommer det inte bli, men det har jag förvisso inte haft som vice ordförande heller de senaste åren. Men det gäller att kunna ta ledigt också ibland och inte försumma vare sig barn eller familjeliv, det vinner ingen på i längden, avslutar Andreas Brorsson.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-06-30 11:52
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.