03 Juni 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Ännu en brand hos Fortum i Kvarntorp

Branden hade en kraftig rökutveckling. Men strax innan kl 12 syntes röken avta från området. Foto: Anders BjörkBranden hade en kraftig rökutveckling. Men strax innan kl 12 syntes röken avta från området. Foto: Anders Björk

Det började brinna i avfallsanläggningen i Kvarntorp med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanade alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Kl 12:50 kom meddelande om att faran var över.

Larmet kom kl 10:07 under torsdagen.

Vid kl 11:30 var rökutvecklingen ännu kraftig från Fortum Waste Solutions och drivande mot Kävesta och Sköllersta. Brandkåren hade åtta styrkor på plats. Brandkåren har ej kontroll på branden i nuläget rapporterades då. De uppmanade boende i område stänga fönster dörrar och ventilation.

Brandkår fick vänta utanför

Enligt flera vittnesuppgifter på plats fick brandkåren vänta fem minuter på att komma in då grindarna till anläggningen var stängda.

– Det vi reagerade på var att det tog 35 minuter från att vi fick reda på att det brann till det att brandkåren var på plats och sen ytterligare fem minuter innan de släpptes in, säger ett vittne till Sydnärkenytt.

Röken avtog strax innan kl 12

Klockan 11:45 syns plötsligt ingen rök alls, rapporterar Sydnärkenytts utsände. Bara fem minuter tidigare var rökutvecklingen mycket kraftig. 

– Poliserna som höll vakt utanför anläggningen visste inte. De sa först att planen var att låta det som brann brinna klart, men det verkar som om det ändrats då ingen rök nu syns alls, säger reporter Anders Björk.

Rökutvecklinen kl. 11:45

Enligt SOS-Alarm är det plast och någon form av batteriavfall som brinner/brunnit. Polis hade avspärrningar på flera platser vid vägar mot anläggningen. Men strax efter kl 12 verkar det som avspärrningar hävs. Enligt uppgift från företagets informatör senare skall det ha rört sig om gamla plastleksaker som har brunnit.

Kl 12:50 skickades meddelande till allmänheten ut om att faran var över. "Det tidigare viktiga meddelandet om branden i avfallsanläggningen i Kvarntorp har nu dragits tillbaka", stod att läsa.

Det var inte första gången det brann vid anläggningen utan flera bränder har inträffat de senaste åren, även då med fullt pådrag från Räddningstjänst och meddelande till allmänheten om att låsa in sig. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-05-30 11:25
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.