05 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Över 2 000 hushåll påverkas av nytt avtal

Denna lapp har gått ut till alla hyresgäster hos Kumla Bostäder, drygt 2 100 hushåll. Foto: Anders BjörkDenna lapp har gått ut till alla hyresgäster hos Kumla Bostäder, drygt 2 100 hushåll. Foto: Anders Björk

Från årsskiftet slutar det avtal som Kumla Bostäder har med Com Hem att fungera. Istället har ett nytt avtal med Telia tecknats. Kumla Bostäder påtalar att de sänker hyran med 90 kr i månaden, men för de som vill ha kvar basutbudet av kanaler som visas nu innebär bytet en höjning på 149 kr i månaden.

Kumla Bostäder har en längre tid haft ett avtal med Com Hem. Den 1 januari slutar det avtalet fungera. Istället tillkommer ett avtal med Telia som även gör att det framöver går att välja kanaler från Open Universe via Kumbro Stadsnät.

Hyresöjning eller sänkning?

På infolappen som Kumla Bostäder skickat ut står att läsa “Fibernätet gör att det blir möjligt att ta del av modern kommunikationsteknik för internet, tv och telefonitjänster”.

Det avtal som är med Com Hem nu innebär att hyresgäster kan se på SVT1, 2, TV3, TV4, Kanal 5, TV6, Kanal 7, TV8, Kanal 9, Kanal 11, ATG Live och SVT 24.

Efter bytet till Telia kvarstår dessa kanaler i grundutbudet, SVT1, 2, 24, TV4, Barnkanalen, Kunskapskanalen och Axess TV. Den som nöjer sig med det får alltså en hyressänkning med 90 kr. Men för de som vill ha kvar de kanaler som finns via Com Hem nu väntar en höjning på 149 kr i månaden.

- Det är vårt basutbud av kanaler och kostar 239 kr att beställa, säger en anställd hos kundtjänst på Com Hem vid uppringning.

Box måste beställas

Hyresgäster behöver även beställa en digitalbox från Telia för att kunna se på TV digitalt. Denna box är gratis att beställa och ska levereras till närmaste postombud. Från och med 22 oktober har det varit möjligt att beställa boxen.

Alternativet för den som vill ha lite fler kanaler heter alltså Open Universe. Kumla Bostäder är via Kumbro Stadsnät anslutna till Open Universe. “Vi är kommunikationsoperatör av bredbandstjänster och erbjuder dig ett öppet nät där det är du själv som väljer den eller de tjänster som passar dig bäst från en eller flera av de konkurrerande tjänsteleverantörerna vi har i vårt nät”, står att läsa från Open Universe.

- Open Universe är en fiberleverantör som ägs av Telenor. Det är ju inte så att Open Universe bistår med en egen tjänst för TV eller internet, men via Open Universe kan du nå olika leverantörer och välja en av dem, säger en kommunikatör via telefon.

Bytet påverkar även internet

Kumla Bostäders VD Anne-Lie Carlos Jeansson svarar på varför man gör detta byte.

- Det är viktigt att våra hus och lägenheter har modern teknologi och kan tillmötesgå framtida krav. För att vi ska vara rustade för framtiden och kunna erbjuda de bästa möjligheterna för våra hyresgäster väljer vi att helt övergå till digitala tjänster för TV, internet och telefoni. Allmännyttans bostäder i Kumla ska kännetecknas av modernitet, vara framtidsanpassade och attraktiva. Genom gemensamma krafter och samarbeten möter vi framtiden tillsammans med våra hyresgäster. Den nya affärsmodellen skapar förutsättningar för konkurrens mellan tjänsteleverantörer och valfrihet för hyresgästerna i sitt val av tjänster.

Påverkar det bara TV eller även internet för de som har internet för Com Hem?

- Har man internet via ”tre hål i väggen” idag så påverkas man. Efter den 1/1 2021 måste din internet levereras via fiber oaktat leverantör. Återigen hänvisar vi till portalen för erbjudanden om vilken internettjänst som passar hyresgästen bäst.

Äldre är frågande

En förutsättning är också att det finns en så kallad mediabox i hushållet. Kumla Bostäder installerar därför dessa mediaboxar från oktober och det ska vara klart i december. Uppdraget att installera boxarna utförs av Midroc.

Daniel från Midroc genomför en installation i ett hushåll. Daniel från Midroc genomför en installation i ett hushåll.

- En del hushåll har redan boxar. Vi ska installera nya boxar i cirka 1 400 hushåll och har varit hos 800 än så länge, säger Daniel från Midroc, ute på ett installationsarbete.

Vad är din uppfattning att hyresgäster tycker om detta?

- Vissa är frågande och undrar vad det är, speciellt äldre, och det kan ju vara så att det blir en extra kostnad. Men positivt är att man mer kan skräddarsy sitt eget paket. Jag hinner installera hos ungefär 15-20 hushåll per dag, avslutar Daniel.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-10-30 15:59
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.