11 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Familjen satsar på matvagn på torget

Fadi Jabbour driver sin frisersalong Salong Diém, men kom förbi och hjälpte Elias Daoud den första dagen på torget. 

Efter lång tid åtskilda har Katja Daoud återförenats med sina föräldrar som flydde från Syrien till Kumla. De gillade inte tidigare att Katja var ihop med sin man Fadi, men har med tiden ändrat uppfattning och nu jobbar dotter och far ihop i en nysatsning, en matvagn på torget. - Nu ser jag verkligen positivt på framtiden, förklarar Katja. 

Det är en ren famijeidé det handlar om. Katja Daoud och hennes far Elias stod i vagnen under torsdagen när de hade premiär att sälja mat på torget. Vagnen ägs dock av Katjas broder Wajih som jobbar som frisör i Lindesberg.

Vill börja jobba

- Han var lite osäker på hur det skulle gå, men jag har bott i Kumla ganska länge nu och känner mig därför rätt säker på att det här kommer gå bra, berättar en glad Katja.

Till en början har de fått tillstånd att stå på torget två dagar i veckan, torsdagar och lördagar, och då lagar de till falafel, hommos, pommes, vegetarisk mat och annat smått och gott.

Katja får egentligen inte arbeta eller plugga, vilket hon inte fått sen paret kom till Sverige för nio år sen.

- Jag var jätteduktig student hemma och såg fram emot att börja läsa på universitet här i Sverige och försöka ta mig in i samhället.

- Men Migrationsverket har inte tillåtit det då jag haft utvisningshot hängande över mig, jag har bara suttit hemma och inte kunnat gjort nåt, de har stulit sju år av mitt liv, sade en uppriven Katja i en tidigare intervju.

Återförenats med föräldrar

Familjen har fortfarande inte fått något uppehållstillstånd, men de har heller inte avvisats från landet och ju längre tid det går ju positivare känns det. 

- Jag hjälper gärna till gratis här, det handlar inte om pengar för mig utan jag är jätteglad att få komma ut och träffa folk och bättra på det sociala livet, förklarar Katja. 

För drygt ett år sedan återförenades hon med sina föräldrar som hon lämnade i Syrien. De gillade inte då att Katja och Fadi var ihop utan ville att Katja skulle träffa en syrisk man.

Det var en av anledningarna till att de flydde till Sverige. Hennes kusiner tar fortfarande avstånd från henne på grund av det, men med sina föräldrar har hon försonats.

- I början gillade de inte Fadi, men nu har de ändrat sig. De ser att han behandlar mig bra, respektfullt och älskar mig. Nu ser jag verkligen positivt på framtiden, allt som fattas är ett uppehållstillstånd, sade Katja Daoud. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2016-07-14 19:10
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.