Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
19 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Stene Brunns boende är invigt

Katarina Hansson och Mohammad Sherzad har klippt bandet i Stene Brunn, Frank Hartwig, verksamhetschef för LSS, applåderar givetvis. Foto: Lars LitzénKatarina Hansson och Mohammad Sherzad har klippt bandet i Stene Brunn, Frank Hartwig, verksamhetschef för LSS, applåderar givetvis. Foto: Lars Litzén

- Alla ska kunna bo i Kumla, sammanfattade kommunalrådet Katarina Hansson (S) tanken bakom det nya specialboendet för tio personer vid Stene Brunn som invigdes på måndagen.

De ligger inbäddade vid skogskanten, en samling rödmålade hus med gröna dörrar och fönster, som är Kumla kommuns viktiga satsning på personer med komplexa neuropsykiatriska funktionshinder.

Det handlar om Kumlabor som behöver ett särskilt anpassat boende eftersom de kan ha ett självskadebeteende eller vara mycket utåtagerande.

Det innebär även att det behövs mycket personal - 30 stödassistenter (22 kvinnor, åtta män) med särskild utbildning som anställts för att dygnet runt hjälpa de tio personer som får sitt hem och sin dagliga verksamhet här. 

Från brunn till bandklipp

Katarina Hansson invigningstalade inför en ganska talrik publik (varav kommunens högsta tjänstemän kört vilse innan de hittade fram). Hon erinrade om Stene Brunns historia då gäster kom till brunnshotellet för att dricka av det hälsobringande järnhaltiga vattnet. Samt om Länkarna som haft verksamhet i området (för att inte dricka alls).

- En vacker och rogivande plats, konstaterade kommunalrådet framför huvudbyggnaden som försetts med ett antal solceller. Även en laddstolpe för elbilar ingår i denna satsning som vid spadtaget sammanlagt beräknades kosta cirka 68 miljoner kr.

- Jag vill tacka alla för engagemanget bakom boendet och för en god arbetsmiljö, sa Katarina Hansson innan bandet klipptes tillsammans med Mohammad Sherzad, som bor i ett annat LSS-boende.

Hämtar hem boende

Josefin Franke, sjuksköterska, är enhetschef för Stene Brunn och berättar att alla boendeplatser ännu inte är fyllda när verksamheten inleds med inflyttning under oktober.

- Vi fyller på vartefter och hämtar hem Kumlabor från externa placeringar, en är till exempel i Finspång. Som det ser ut nu borde platserna räcka, säger hon till Kumlanytt.

- Stenebrunn är en viktig pusselbit i vårt utbud av stöd till personer med särskilda behov, förklarar på kommunens hemsida Frank Hartwig, chef för LSS-omsorgen. Han har också varit projektledare för det nya boendet. 

- Här kan vi se till att de personer som har ett unikt behov får det tillgodosett på bästa möjliga vis. Både byggnaderna, omgivningarna och framför allt verksamheten är så anpassad som alla inblandade personers erfarenheter och forskningen säger.

Ska hålla länge

Inne i huvudbyggnaden går besökarna runt för att se på lägenheter och personalutrymmen. Allt är förstås nytt och fint - och knappast hemmalikt. Toaletter och till exempel sängbelysning är väggfasta installationer med prägel av institution. Det borde bli skillnad när det blir mer inbott.

Här finns också tydliga förklaringar för de boende om husets funktioner med dagscheman på en elektronisk tavla.

- Allt är byggt för att hålla, från knappar till WC-sitsar, säger Joacim Bard och Viktor Davidsson från Kommunfastigheter.

-Think positive, står det på tavlan inne hos nattpersonalens jourrum.

Klart på ett år

Företaget Bygg-Tema har svarat för entrepenaden. Gunnel Kask (S), tidigare socialnämndens mångåriga ordförande, tog det första spadtaget här i Stene Brunn i augusti 2018. Nu är hon glatt förvånad över att det gått så snabbt att bli klar med både husen och kringliggande anläggningar.  

- Det är byggt för att man ska kunna bo här hela livet, säger hon och ger två avgörande förklaringar till denna kommunala satsning: 

Boende med en mycket svårbemästrad autism kan oftast inte bo på ett vanligt gruppboende. Det är dyrköpta misstag som gjorts och drabbat såväl boende, personal som anhöriga och som till slut blev ohållbara.

Kommunen kan nu göra så kallade "hemmalösningar" för denna lilla grupp av Kumlabor, som annars placerade i en annan kommun kan kosta 10 000 kr per dag.

- Det är jätteskönt att vi nu får en möjlighet att ha ett boende som är gjort för dom, säger Gunnel Kask med instämmande nickar av sin efterträdare Annica Sjöqvist.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2019-09-30 18:03
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.