Gå till innehåll
Kumla / Kultur

Lisbeth Axelsson berättade om Irja Browallius och Anna Helgesson om sin egen ungdomsbok. Foto: Måna N Berger

De lyfte fram
sina favoriter

Publicerad: 22 January 2014 2:22

På tisdagkvällen samlades bokälskare i biblioteket för att höra på föredrag och ge varandra boktips. Närkeförfattarinnan Irja Browallius, idag ganska bortglömd, tillhörde dem som lyftes fram.

Lisbeth Axelsson t v diskuterar med en litterär cafébesökare och Anna Helgesson.

Kvällens värd, Gertrud Åstrand, som tillsammans med Tomas Borg håller i temakvällarna, berättade inledningsvis att det finns ca  133 000 volymer i biblioteket. Ingen har läst allt, men att många har läst en hel del framkom så småningom under aftonen.

Kvällens föreläsare var Lisbeth Axelsson som berättade om ett numera nästan bortglömt författarskap i Närke, Irja Browallius (1901-1968), och Anna Helgesson, som presenterade sin debutbok, ungdomsboken “Resan till sommaren”, som kom ut i september 2013.

Överväldigad på mässan

Anna är verksam som lärare och säger sig inte direkt ha gått och närt hemliga författardrömmar tidigare, bokidén bara kom till henne och hon skrev ner den rakt av. Det tog inte mer än tre veckor från idé till färdigt manus. Upprinnelsen var från början ett uttalande att litteraturen saknar goda karaktärer för barn med invandrarbakgrund. Tankarna på det ledde till en berättelse om vänskap mellan svenska Freja tio år och hennes jämnårige vän Rami från Afghanistan, samt ett magiskt halsband.

Anna var på Bok & biblioteksmässan i Göteborg med boken och beskrev det som en överväldigande flod av författare, förlag och folk som läser böcker. Roligast, menar hon, har varit att upptäcka att hon är en skrivande människa: “Jag kan!”

Ett nytt manus är färdigt och antaget. Det blir en bok om tonåringar den här gången, där huvudpersonerna är i fjortonårsåldern. Om förlag, och om företaget att ge ut en bok, handlade också en del av hennes framträdande på Kumla bibliotek.

Irjas tragiska kvinnoöden

Kaffe och kanelbullar serverades och Lisbeth Axelsson tog över mikrofonen. Hon har läst in sig på (och skrivit en utförlig artikel i Sydnärkenytts julnummer om) Irja Browallius, skådespelardottern från Stockholm som hamnade som lärarinna i sydöstra Närke, “fröken Irja i Glottra”, och slog igenom som författare med romanen “Synden på Skruke”.

Irja Browallius skildrade ofta i sina tidiga böcker tragiska kvinnoöden under tidigt nittonhundratal på landsbygden. Hon skrev om förbjudna lustar och hur det alltid slutade illa för kvinnorna som gav efter för dem. I de senare romanerna bars hon mera av ett socialt engagemang och tanken att det faktiskt är möjligt att forma sitt eget öde, menade Lisbeth.

Florian Illies har skrivit om 1913, en favorit för Monica Loeb...
...liksom för Per Hellström som entusiatiskt tipsade om gamla och nyfunna bokfavoriter.
Tyst i handelsboden

Det som kanske mest fängslat henne hos Browallius är författarens förmåga att ta till sig och återge den närkingska dialekten, för att både skapa psykologisk äkthet och markera sociala skillnader i samhället. Lanthandeln i Glottra var hennes “dialektala universitet”, där lyssnade hon av och inhämtade delar av samtal som sedan återkom i böckerna. Så pass uppenbart att efter en tid blev det knäpptyst i butiken när Irja Browallius steg innanför tröskeln.

- Just då var kanske inte grannarna så förtjusta i den skrivande lärarinnan, men idag, säger Lisbeth, är Glottraborna stolta över sin Irja. Även sedan författarskapet gjorde det möjligt för henne att sluta arbeta som lärare förblev hon bygden trogen. Hon hyrde torpet Svalbygget som skrivarstuga, och där bodde hon, med syster och mor, intill sin död 1968.

Publikens lästips

Kvällen avslutades med inspirerande lästips från publiken. Bland andra Monica Loeb och Per Hellström tipsade om gamla eller nyfunna favoriter, som exempelvis kulturjournalisten Florian Illies “1913” - en rapsodi i tolv delar, en för varje månad på året, över händelser och kultur i förkrigseuropa, då världen ännu var optimistisk - och Jessica Kolterjahns “Den bästa dagen är en dag av törst” som är en fri litterär fantasi, baserad på en period i Karin Boyes liv och som utspelas i Berlin.

Anna Helgesson lyfte fram den norska författaren Anna B Ragdes romantrilogi som inleds med Berlinerpopplarna, ett läsäventyr hon varmt rekommenderade.

Många fler lästips förmedlades från den belästa publiken, En och annan tog säkert vägen förbi lånedisken på vägen ut. Och vem vet, kanske även Irja Browallius kommer att lånas något flitigare nu?

Till nästa temakväll på biblioteket kommer Bea Uusma, Augustprisvinnare med boken “Expeditionen. Min kärlekshistoria”.

Annons

kumla