Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
29 November 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Poesi och jazz möter
högstadieelever

Bob Hansson (t.h) kommer till Kumla för att spela tillsammans med jazzbandet Backlura. Pressfoto: Henrik FolkessonBob Hansson (t.h) kommer till Kumla för att spela tillsammans med jazzbandet Backlura. Pressfoto: Henrik Folkesson

Hyllade poeten Bob Hansson kommer, tillsammans med jazzbandet Backlura, till Kumla bibliotek under skärtorsdagen den 6 april. Nu efterlyser man poesi från Kumlas högstadieelever, där de utvalda dikterna kommer att framföras på scen i en gemensam konsert.

Bob Hansson är en av Sveriges mest hyllade och välkända poeter. Handebuterade år 1998 med ”Heja Världen” och har sedan dess bland annat hunnit att skriva ytterligare tre diktsamlingar, en intervjubok och fyra romaner. 

Bandet Backlura i sin tur består av Daniel Fredriksson, Palle Sollinger och Tobias Wiklund. En flitigt turnerande trio som under våren kuskar Sverige runt tillsammans med just Bob Hansson, med en show där den senares dikter har tonsatts av bandet. 

Eftersöker elevers dikter

I samband med sin konsert i Örebro gör Bob Hansson och Backlura en avstickare till Kumla för att under skärtorsdagen uppträda på biblioteket. I samband med det söker man nu dikter skrivna av ungdomar på Kumlas högstadium. Poeten och musikerna driver nämligen även ett skolkoncept som riktar sig till just högstadielever. 

Projektet är utformat som en konsertturné där elever i 40 minuter får lyssna till inkluderande jazz. Skolorna som deltar i projektet får också, genom ett demokratiskt val, rösta fram två bidrag där upphovspersonen får läsa sin dikt med specialkomponerad musik.

Blir streamingprodukt

Elevernas bidrag kommer sedan, om medgivande ges, att spelas in och ges ut som en digital streamingprodukt där ”Poesi från hela Sverige” presenteras tillsammans med musiken.

– Eftersom det är påsklov och eleverna är lediga under just den här veckan som konserten sker på, så vill vi sprida ordet till berörda lärare, meddelar kulturintendent Tomas Borg via ett pressmeddelande. 

– Det fina med denna konsert är att några utvalda från varje deltagande skola kommer att få framföra sina, och klassens, dikter inför publiken, kommenterar Tomas.

Projektet ämnar, genom en stark konstnärlig och inkluderande upplevelse, förstärka barn och ungas kulturella deltagande, samt skapa en förståelse för poesi och musik genom en högkvalitativ upplevelse med några av landets främsta utövare. 

Tid meddelas

Exakt tid för konserten på Kumla bibliotek meddelas vid ett senare tillfälle. Lärare som känner sig träffade och vill engagera sina elever i denna inbjudan kan läsa mer HÄR.

Bob Hansson och Backlura hälsar att om scenskräcken slår till under konsertdagen så bistår man med hjälp. Man behöver inte vara med på scenen om man inte vill. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-03-01 17:28
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla