Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
27 September 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Kumlaklubb i stöten för Lag-SM

Kumlingarna Andreas Lagemyr och Peter Åkesson ingår i laget som spelar SM kommande helg. Foto: Lars LitzénKumlingarna Andreas Lagemyr och Peter Åkesson ingår i laget som spelar SM kommande helg. Foto: Lars Litzén

BILJARD: De kommer från Helsingborg, Lund, Sollentuna - och Kumla. Fyra fyrmannalag gör i helgen upp om SM-bucklan i 3-vallars carambole, kanske den svåraste varianten inom den ädla biljardsporten.

Old Fellows Billiard Club heter klubben som för Kumlas framgångsrika biljardtradition vidare. Efter kvalspel har laget tagit sig till SM-finalen som avgörs kommande lördag-söndag i Helsingborg hos landets dominerande caramboleklubb BK Borgen. 

Med flera toppspelare är arrangörsklubben favorit, utmanare är BK Paradis från Lund, Snooker 247 från Sollentuna och så Kumlaklubben med de gamla kompis-stötarna Alf Karlsson Alvberger, Richard Helander, Peter Åkesson och Andreas Lagemyr.  

Siktar på medalj

- Vi siktar på medalj, säger Peter Åkesson när han och Andreas Lagemyr finslipar formen i klubblokalen på Sveavägen, numera utrustad med tre carambolebord, det vill säga utan hål i bordet. 

De flesta medlemmarna i Old Fellows Billiard Club hade länge spelat pool (många bollar ska stötas ner i hål i bordet) men sadlade om till carambole för nya utmaningar. I 3-vallars carambole handlar det “bara” om att spelbollen ska träffa de två andra efter att ha studsat i bordets vallar tre gånger.

Denna stillsamma sport har faktiskt miljoner utövare i världen. I Sverige har den en mer undanskymd plats men närmare 20 lag tävlade om att ta sig till finalen så visst lever den och borde kunna växa till sig.

Den intresserade kan följa Lag-SM i direktsändning via webben på Svenska Biljardförbundets plattform HÄR

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-11-23 1:29
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla