28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Hrimfaxi vann lag-SM - igen!

Full fart framåt! Hrimfaxi Goldies under söndagens show-tävling i lag-SM för islandshästar. Foto: Per LarssonFull fart framåt! Hrimfaxi Goldies under söndagens show-tävling i lag-SM för islandshästar. Foto: Per Larsson

RIDSPORT: Under helgen arrangerades lag-SM för islandshästar på Örsta Kulle. I dagarna tre tävlade ungdomar mellan 9 och 21 år i flera olika grenar. Tävlingen blev en succé och vann det hela gjorde arrangerande hemmaklubben Hrimfaxi!

Hela landets elit fanns på plats vid Örsta Kulle för att göra upp om pallplatserna i lag-SM i islandshäst. Det är en fartfylld tävling där de tävlande gör upp i tretton olika grenar, bland annat de vanliga islandshästgrenarna så som tölt, passgång och fyrgång.

En lyckad helg

Sydnärkenytt pratar med en trött men glad Lena Ehrling, ordförande i Hrimfaxis islandshästklubb i Kumla, efter helgens strapatser. 

– Det har gått fantastiskt bra! Jag måste säga att det är precis det här sporten behöver. Några dagar där man får öva på samarbete inom lag och ett fostrande av våra ungdomar, kommenterar Lena tävlingen.

Ovanligt med lagtävling

Lena förklarar att man inom ridsporten oftast tävlar individuellt och att lagtävlingar är få till antalet. Just därför är lag-SM i islandshäst en alldeles särskild händelse. Ungdomarna tävlar i lag av fyra eller sex ekipage; samarbetet dem emellan är av yttersta vikt.

– Sammanhållningen betyder så mycket! Det är en triangel av lagtränare, ungdomar och föräldrar som arbetar tillsammans. Det var helt magiskt att se hur bra den där triangeln fungerade under tävlingen, säger Lena med eftertryck.

Byggde ny bana

Hrimfaxis islandshästsklubb stod som vinnare av 2018 års lag-SM i Strömsholm. Det var därför man fick uppdraget att arrangera lag-SM på plats i Örsta Kulle detta år. 

– Vi började planera redan efter vinsten förra året. Först visste vi inte om vi skulle kunna ha det på hemmaplan, vi saknade nämligen en passbana, men vi var så många som ville kunna arrangera det på Örsta Kulle.

Sagt och gjort. Under november 2018 påbörjade man bygget av passbanan som sedan blev klar tidigare i våras.

– Vi körde en crowdfundingkampanj och det var så roligt att se att så många slöt upp bakom om oss och hjälpte till med finansieringen. Det är tack vare dom krafterna som vi klarade av det här, det var en häftig känsla, berättar Lena.

Fick stort beröm

Hrimfaxi har haft tre hektar mark att upplåta åt tävlingen och lånade även mark av intilliggande ridklubben Ryttarkamraterna. De tävlande, som kom från hela Sverige, har kunnat bo i husvagnar, på campingar och hotell i och runt Kumla.

– Vi har fått så mycket beröm av alla. Det har varit 100 funktioner på plats under helgen och det har aldrig saknats något. Det tog aldrig slut på vätska, mat eller toapapper och ljudet var fantastiskt, menar Lena.

Det var dock väldigt varm under helgen, med grader som hela tiden låg vid 30-sträcket, och Lena påpekar att viss hade det väl varit skönt om det varit några grader svalare. 

– Ungdomarna var nog bättre på att ta hand om sina hästar än sig själva men det har ändå funkat bra, kommenterar hon. 

Stod som vinnare

Så mycket vila och ro för Hrimfaxi blir det dock inte, klubben vann nämligen tävlingen, igen!

– Nu ska vi njuta av det här en stund men sen gäller det att börja planera. Jag trodde först att segern skulle gå till ett lag från Falkenberg men sen slog vi dom i sista sekunden. Så nu blir det vi som arrangerar lag-SM igen även nästa år! avslutar Lena.

Läs mer om helgens tävling och se resultaten från den HÄR

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-07-29 16:07
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.