Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
29 November 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Klart med beslut om ny sporthall i Kumla

En skiss över hur den nya sporthallen i Kumla är tänkt att se ut när den står klar. En skiss över hur den nya sporthallen i Kumla är tänkt att se ut när den står klar.

Beslutet att bygga en ny sporthall i norra Kumla för 100 miljoner kronor röstades igenom vid ett extratillsatt kommunfullmäktige under måndagen. Oppositionspartier motsatte sig beslutet, men fick ge sig. - Grattis till Kumlas föreningsliv, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Brorsson (S)

Majoriteten hade tagit fram frågan för beslut till förra veckas kommunfullmäktige. Men då sa oppositionen ifrån och såg till att ärendet skickades till återremiss. 

Det räcker att minst en tredjedel av ledamöterna i “KF” yrkar på återremiss för att det ska bli så och i Kumla består majoriteten av 23 mandat mot oppositionens 22. Så mer än en tredjedel ledamöter i oppositionen alltså. 

Majoriteten satte ner foten

Men majoriteten (S+M) vilade inte på hanen utan såg till att kalla till ett extra fullmäktige där de kunde utnyttja sitt övertag i mandaten och rösta igenom frågan. Dessutom fick de med sig (V) och deras två ledamöter. 

Så 25-20 till majoritetens fördel alltså. 

Men varför kunde man inte vänta på den återremiss som röstades fram senast?

- Beslutet om att bygga Kumlas nya idrottshall hade då fördröjts ytterligare. Det är idag 22 månader sedan vi presenterade att vi vill bygga en ny idrottshall. Platsen är utsedd, samråd har skett med våra föreningar, upphandlingen är gjord och nu vill vi komma till skott med bygget för att skolorna i Skogstorp och Borgen ska kunna schemalägga sina idrottstimmar enligt läroplanen och kunna tillgodose föreningslivets behov av ytterligare en fullstor hall, säger Andreas Brorsson (S).

“Vi har en splittrad opposition i Kumla”

Flera av oppositionsmotståndarna var dock uppe i talarstolen och påtalade att de inte gillade beslutet. Hallen budgeterades först kosta runt 65 miljoner kr, men nu landar notan på 100 miljoner kr. Handlingarna i ärendet skickades ut för sent inför det ordinarie kommunfullmäktige förra veckan ansåg de. 

Och de talade nu om en dålig demokratisk process. 

- Jag delar inte den uppfattningen och tycker nästan den blir ironisk när de själva haft byggnation av en ny idrottshall i sina budgetar i två år. Under denna tid har samråd skett med våra föreningar, ett lokalprogram har antagits i Kultur och Fritidsnämnden, information via myndighetsnämnden att bygglov är på gång har gått ut och marken har köpts in.

- Idag visar oppositionen på sin totala oenighet när de inte ens är överens om var idrottshallen ska byggas. Dagens fullmäktige visar tydligt att vi har en splittrad opposition som har väldigt svårt att komma till beslut, anser Brorsson. 

“Bygg ny skola före”

Christian Liljenhed (L) är oppositionsråd i Kumla kommun. 

- Kumla behöver en ny sporthall, det råder inga tvivel om det. Det har vi i Liberalerna föreslagit i flera år, men att stressa fram det som ett vallöfte som (S) och (M) nu gör är inte rätt väg att gå. Det som är akut i Kumla just nu är en ny skola och politik handlar om prioriteringar.

-  Klassrummen är överfulla, elever tvingas äta lunch på 20 minuter och dessutom i klassrummet för att det är fullt i matsalen. Det finns också många föräldrar som önskar upp till tre olika skolor för sina barn, men där de blir placerade på en fjärde. Allt detta är allvarligt, säger Liljenhed. 

Liljenhed tycker en ny skola bör byggas före. 

- En ny sporthall är ett bra förslag. Men vi behöver prioritera saker i rätt ordning. Först skola, sedan sporthall. I den ordningen. Därför föreslog vi tillsammans med Fyrklövern att ärendet skulle hänskjutas till budgetberedningen nu i höst men det blev tyvärr nedröstat av majoriteten.

Klart till årsskiftet 2023/24

Andreas Brorsson påtalar att det ena inte behöver utesluta det andra. 

- I Kumla har vi råd med både att bygga en ny idrottshall och tillse att våra skolplatser räcker till, genom att antingen bygga en ny skola eller bygga till en redan befintlig skola i Kumla.

Brorsson är ivrig att få igång bygget av nya hallen. 

- Det kommer att bjudas in till ett första spadtag inom kort och sporthallen ska stå klar till årsskiftet 2023/24. Stort grattis till Kumlas föreningsliv, avslutar kommunstyrelsens ordförande Andreas Brorsson (S).

INFO: Sporthallen ska byggas strax söder om Papa Padel i norra Kumla. NCC kommer att stå för byggandet. Notan beräknas hamna på 100 miljoner kr.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-09-07 21:40
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla