Bergslagens bistånd
utvidgar med ny butik
I januari öppnade föreningen Bergslagens bistånd sin första butik i Hällabrottet. Snart blir det ytterligare två butiker. Det är en partipolitiskt och religiöst obunden förening som startade från noll med målsättningen att framför allt skapa arbetstillfällen för människor som på ett eller annat sätt hamnat utanför arbetsmarknaden.
Föreningen är nu även ett socialt företag, dvs ett företag med drivkraften att skapa innovativa lösningar på samhällsutmaningar där den egna ekonomiska vinsten inte står i centrum.
Eldsjälen Karl-Johan Karlsson som är ordförande för verksamheten berättar att de i nuläget har sex anställda och fyra volontärer och själv jobbar han fortfarande ideellt.
– Vi har ingen tidsbegränsningar för dem som jobbar här och nuvarande målsättningen är 25 anställda.
Karl-Johan har genom livet träffat många människor som hamnat utanför samhället på grund av till exempel missbruk och olika diagnoser och syftet med Bergslagens biståndsförening är att skapa en anpassad arbetsplats där alla har möjlighet att växa och arbeta i ett tempo de klarar av.
Egna insamlingskärl
Den största delen av arbetet för de anställda innebär insamling av föremål som bokas genom deras hemsida och även tömning av 180 insamlingskärl med kläder varje vecka. Påsar delas även ut till hushåll som fyller påsen som sedan blir upphämtad senare samma vecka.
Bergslagens bistånd startar nu även ett arbetsmarknadsprojekt med Partnerskap Brickebacken i syfte att minska utanförskapet i Brickebacken, framför allt genom att få in kvinnor i sysselsättning. Secondhandbutik med inriktning på kläder öppnar i början av juli i Brickebacken.
Redan den 18 juni öppnar de ytterligare en butik på Hagendalsvägen 28 i Kumla, även där kommer det att bli en klädbutik i en lokal med anslutning till en innegård i centrala Kumla.
Skänks och säljs
Kläder och prylar som skänks går antingen vidare direkt eller så säljs de i butikerna för att sponsra verksamheten för att kunna anställda fler människor. I nuläget går mycket av de insamlade kläderna, prylarna och möblerna till flyktingar från Ukraina.
– Att ge en människa ett mål mat stödjer jag gärna men att ge en människa möjlighet att köpa sin egen mat är hjälp till självhjälp och det är därför vi finns till, fastställer Karl-Johan Karlsson.
Det finns även ett miljötänk i verksamheten, deras lastbil drivs på biogas och det finns förstås en förhoppning om att fler människor ska handla på secondhand för att till exempel minska textilindustrins miljöavtryck. Just klädindustrin anses ha stor miljöpåverkan.
Mitt emot butiken i Hällabrottet ligger Svenska kyrkan och ett samarbete mellan grannarna kommer att påbörjas under sommaren. Butiken kommer att hålla extraöppet på torsdagskvällar vecka 26-33 kl. 17-20 då det är våffelcafé i kyrkan och Karl-Johan hoppas på ytterligare samarbeten dem emellan.
Butiken i Hällabrottet har öppet onsdag - söndag från 11.
Butiken på Hagendalsvägen kommer att ha öppet onsdag-fredag 11-18 och lördag 10-15,