Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
29 November 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Benjamin näst bäst i Norden på Calisthenics

Benjamin Campbell visar prov på statisk styrka i Kumlahallen. Foto: Anders BjörkBenjamin Campbell visar prov på statisk styrka i Kumlahallen. Foto: Anders Björk

Hört talas om sporten Calisthenics? Om inte så är du knappast ensam. Men kumlingen Benjamin Campbell har bra koll. Han är riktigt vass i att kombinera akrobatik och styrka som är det viktigaste inom Calisthenics.

Det är torsdag kväll och Benjamin Campbell tränar ensam i en av de mindre hallarna i Kumlahallen. Som sällskap har han ett stativ han satt upp för att kunna spela in hur det ser ut när han gör sina tricks. 

Styrka och akrobatik i kombo

- Calisthenics är likt vissa moment i gymnastik, men det som skiljer är att i gymnastik särskiljer du på akrobatik och styrka. I Calisthenics gör du allt i en kombo och får poäng för det, förklarar Benjamin.

De moment som bedöms för poäng är styrka, akrobatik och statisk styrka. Benjamin är 21 år och har sysslat med Calisthenics i nio år. Det är en väldigt ovanlig sport som i Sverige bara har utövare i Stockholm, Göteborg och Malmö. Som högst är det ett par hundra som håller på i landet.

- Min pappa bor här i Kumla, så jag har delvis bott i Kumla och delvis i Stockholm under min uppväxt och det var i Stockholm jag kom i kontakt med calisthenics, säger Benjamin.

En stång är allt som behövs

Han kom tvåa på både senaste Svenska och Nordiska Mästerskapen. Det ser inte lätt ut direkt, men Benjamin fastslår att det går att göra en hel del. 

- Det är lätt att tro att du måste gå till ett gym för att få styrka som behövs för att bli stark, men man kan göra det mesta hemma med en stång. Det är så jag tränat upp mig, avslutar Benjamin Campbell. 

Benjamin representerar Ekeby IF.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-03-17 15:24
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla