Gå till innehåll
Kumla / Politik
En grupp människor står på verandan till en tegelbyggnad märkt

Med stor sannolikhet kommer nu Hardemo skola, troligen länets äldsta folkskola, läggas ner.. Foto: Henrik Östensson

Bekräftat: Kommunledningen
i Kumla vill lägga
ner skolan i Hardemo

Publicerad: 3 December 2024 17:04

Det vi igår spekulerade om, att Hardemo skola kan komma att läggas ner är nu bekräftat. I den utredning som presenterades på ett extrainsatt personalmöte på Hardemo och Stene skola fanns beskedet.
Kommunstyret i Kumla planerar att lägga ner både skola och förskola i Hardemo från och med höstterminen 2025. I samma utredning framgår att ytterligare sex förskolor ska läggas ner i kommunen.

Utredningen har fortfarande inte gjorts tillgänglig för media, trots att det rimligen är en offentlig handling. Inte heller den politiska oppositionen, eller ledamöterna i nämnden för livslångt lärande har fått tillgång till utredningen. Men enligt flera anonyma källor var  argumenten som presenterades i första hand ekonomiska, en besparing.  Enligt samma källor nämndes ganska lite om de argument om likvärdig behandling av skolelever som förts fram tidigare. Hardemo skola har nämligen, sett till antalet elever, både fler behöriga lärare och mer erfarna lärare än flera andra skolor i Kumla kommun.

Inga beslut – ännu

Det är dock viktigt att poängtera att inga beslut är tagna så här långt. Förslaget är alltså en del i en utredning. En nedläggning av förskola och skola i Hardemo bör rimligen beslutas i nämnden för livslångt lärande och i kommunfullmäktige. Men eftersom kommunstyret har egen majoritet i kommunen är sannolikheten stor att det blir beslut om en nedläggning.

I utredningen finns även fler förslag. Bland annat kommer förskolor inne i Kumla både flyttas och läggas ner. Vi kommer återkomma till de förslagen när vi fått tillgång till utredningen.

Uppdatering 07.24 den 4 december 2024:

I ett pressmeddelande från Kumla kommun bekräftar Lina Meriloo, förvaltningschef och ordföranden för Nämnden för livslångt lärande, Veronicas Ulfgren att Hardemo skola “ska slås ihop med andra enheter.” Det är också sju förskolor och en så kallad pedagogisk omsorg som kommer läggas ner för att slås ihop med andra förskolor. Dessa är:

  1. Borgens förskola
  2. Hardemo förskola
  3. Solhaga förskola
  4. Solgläntans förskola
  5. Kvarngårdens förskola
  6. Pedagogisk omsorg Trollskogen
  7. Myggans förskola
  8. Duvans förskola

I och med nedläggningarna föreslås även att kommunens omsorg på obekväm tid, som idag finns i en separat enhet, Björnen, integreras med barnen på Norrgårdens förskola i den nya förskolan Regnbågen.

I pressmeddelandet säger man också att antalet platser ska minskas, men inte antalet tjänster. Som orsak till neddragningarna anges att antalet barn nu kraftigt minskar i hela Sverige enligt prognoser. Så här skriver Ulfgren och Meriloo:

– Hela Sverige påverkas av de demografiska förändringarna och det känns väldigt bra att Kumla är en av de kommuner som går först och direkt möter den här utmaningen, snabbt och ansvarsfullt. Det kommer att stärka hela kommunen och vi säkerställer att alla Kumlas barn får likvärdiga förutsättningar för en bra förskola och skolgång.

Färre barn

Bakgrunden till den minskning av antalet barn kommunstyret i Kumla pratar om är följande. Enligt Skolverket och SCB gick 501 000 barn i förskolan 2023-2024. Det är 87 procent av alla barn mellan 1 och 5. Om inskrivningsgraden kommer fortsätta vara så hög innebär det, enligt de befolkningsprognoser som finns, att antalet barn i förskolan kommer gått ner till 428 000 år 2030, en minskning med 73 000 barn, i hela landet. Det beror på att det inte fött så få barn i förhållande till antalet kvinnor sedan 1700-talet. Samtidigt visar erfarenheter att prognoser av den här typen inte sällan slår fel. Det fanns liknande prognoser och ganska dystra tongångar i början av 1990-talet. Man beräknade att landets befolkning skulle börja krympa. Sedan vände allt och befolkningen ökade fram till helt nyligen, till stor del beroende på invandring. Flertalet kommuner har dock fortfarande negativa födelse det vill säga att det föds färre barn än det dör gamla.

Det ska också tilläggas att Kumla kommun så här långt växt oavbrutet under många år. Det är också en av få kommuner i länet, som åtminstone i perioder har positiva födelsetal. Trots det tror man alltså antalet barn kommer minska kraftigt.

Annons

kumla