Gå till innehåll
Kumla / Kultur

Projektledaren Svenerik Blom tar kontakt med QR-kod vid en bemärkt grav. Foto: Karl Frank

Digitala guider ger nytt liv på kyrkogårdarna

Publicerad: 10 June 2021 12:21

Ta fram din mobil på kyrkogården och få kontakt med några av de begravdas historia! I Kumla, Ekeby och Hardemo har Svenska kyrkan börjat med digitala kyrkogårdsguider.

Svenska kyrkan i Kumla blir först i Strängnäs stift med digitala kyrkogårdsguider på de tre kyrkogårdarna Ekeby, Hardemo och Kumla. Vid ett 50-tal kulturgravar sitter en skylt med en QR-kod som avläses med smartphone eller läsplatta och som ger en filmad berättelse om de gravsatta. Det berättar kyrkan i ett pressmeddelande.

Man kan välja en förutbestämd guidad tur eller själv välja vilka gravar man vill besöka och få information om efter en upplagd karta på respektive kyrkogård,

Kan även sitta hemma

Samtidigt har en liknande presentation av kyrkobyggnaderna tagits fram. Vid varje kyrkobyggnad sitter en skylt med QR-kod, som ger information om kyrkobyggnaden och dess inventarier.

Guiderna är också tillgängliga via dator, vilket gör att man kan sitta hemma och ta del av samma information som ute på plats, www.kyrkoguiden.se och www.kulturgravar.se

Adel och skofabrikörer

Kyrkogårdarna vid respektive kyrka innehåller många gravplatser av kulturhistoriskt intresse. I både Kumla och Ekeby finns många adliga ätter begravda, tidigare ägare till Säbylunds egendom och Nynäs säteri.

I Kumla finns många fabrikörer inom skoindustri och stenindustri och även idrottsmän, framför allt från speedway.

Majestätsförbrytare

Från Hardemo kan nämnas majestätsförbrytaren Johan Johanson, 1810-1877. Som 22-åring dömdes han till döden genom halshuggning för ”lasteligt tal mot konungen”. Han blev senare beviljad nåd och straffet mildrades till tre års fängelse på Vaxholms fästning men frigavs efter två år. Han blev riksdagsman för bondeståndet 1844 och blev senare landstingsman i Örebro län och kommunalpamp i Hardemo.

Från Kumla kan nämnas Oskar Lithell, som startade charkuteriaffär år 1907 vid Hagendalsvägen och namngav redan 1932 Sibylla-korven, ett välkänt varumärke även idag. Charkuteritillverkningen flyttade år 1956 till Sköllersta, där den fortfarande är kvar.

Ung sjöman i Israel

Sjömannen Leif Elwing har också en skylt. Som 18-åring anslöt han sig 1948 till Israeliska marinen i det krig som uppstod efter att staten Israel bildades. Vid ett flyganfall träffades han av en kula och omkom omedelbart. Han fick en hedersbegravning i Tel Aviv och gravsattes senare på Kumla kyrkogård.

Svenerik Blom, ordförande i Kyrkogårds- och Fastighetsutskottet, är projektledare:

– Med dessa digitala lösningar ger Svenska kyrkan Kumla på ett nytt och enklare sätt allmänheten möjlighet att vid varje enskilt besök ta del av alla filmade berättelser om intressanta kulturgravar på de tre kyrkogårdarna i Ekeby, Hardemo och Kumla.

Annons

kumla