Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
29 November 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Bassänger täcks över med rullar vid Djupadalsbadet

Rullarna har en motor som används vid täckning av bassänger. Foto: Anders BjörkRullarna har en motor som används vid täckning av bassänger. Foto: Anders Björk

Under torsdagen öppnade Djupadalsbadet i Kumla sitt utomhusbad. Nytt för i år är flertalet jättelika blå rullar som finns vid bassängerna. De är till för att spara energi och rullas ut när det inte är öppet.

Så mycket bättre väder för att vara i mitten av maj har inte Djupalsbadet kunnat önska sig kring sin öppning. När Sydnärkenytt är på plats under fredagen är det relativt välbesökt utomhus. 

Blå rullar ska spara energi

-. Jo, det var soligt igår med, men lite kallare i luften än idag. Och till helgen ska det bli minst lika bra väder av vad jag har sett, säger Andreas Lutmark, arbetsledare vid Djupadalsbadet.

På SVT står idag att läsa att det spås en riktigt varm sommar där högtrycken avlöser varann, enligt långtidsprognos från SVT:s meteorologer. Man garderar sig dock med att prognosen är osäker. 

-. Det vore fantastiskt för oss. Då får vi mycket kunder och det kommer in mycket intäkter till kommunen, påtalar Andreas. 

Vid stora och lilla bassängen finns sedan nyligen något som liknar jättelika blå rullar. De påminner om presentpapper som man drar loss i affärer. Men de har självklart ett annat syfte. 

-. Det är täcken som kommer att läggas ut under kvällen när vi stänger till vi öppnar dagen efter. Syftet är att det inte ska dunsta så mycket värme och vatten från bassängerna. Spara energi helt enkelt.

Tian avstängd, en säkerhetsrisk

Även tredje bassängen, den vid hopptornet, ska få rullar ditsatta. De har bara inte kommit på plats än. Vid varje bassäng finns en motor till rullarna. Tre stora rullar finns vid 50-meters bassängen.

-. Materialet är ganska tunt, men det ska vara bra för att hålla nere kostnader och är även ett miljövänligt alternativ. 

Vid hopptornet har man fått stänga tian och enmeters-svikten.

-. Ja, tyvärr är det så. Det är nya avståndskriterier som gäller. Avsatsen uppe på tian bedöms vara för smal, den behöver vara bredare. Ettans svikt ligger för nära kanten, så det är ur säkerhetsaspekt. 

Det har dock funkat i många årtionden innan, men inte längre. 

-. Jo, så är det. Men det är bra att vi försöker ha det så säkert som möjligt och undvika skador, avslutar Andreas Lutmark.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-05-19 16:21
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla