Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
21 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Bakläxa på förslaget om dagmammorna

Den 12 oktober kunde vi berätta att förvaltningen för livslångt lärande vill avveckla verksamheten med dagmammor, dagbarnvårdare, i Kumla kommun.
Till nämndens möte den 22 oktober föreslogs att det från och med nästa läsår inte skulle finnas några dagmammor i Kumla. Det blev återremiss, bakläxa. Frågan tas upp på nästa möte, i december.

Det är flera saker som ligger bakom tjänstemännen i förvaltningen för livslångt lärandes förslag. Likvärdigheten är ett. Man anser att man inte kan garantera att den pedagogik, barnomsorg dagmammorna erbjuder, är jämförbar med den på förskolorna i kommunen.

– Det handlar också om dagmammornas arbetsmiljö som är ett problem. De jobbar ju ensamma och kan ofta inte ta raster på det sätt de måste enligt lag. De jobbar också ofta långa arbetsdagar. Det är ett stort problem, som inte vi vill stå bakom, om det exempelvis skulle hända något, sa skolchef Ann-Sofie Vennerstrand i en intervju den 12 oktober.

Förslaget från nämnden gick dock inte igenom. Nämnden för livslångt lärande beslutade om återremiss. Frågan ska tas upp igen på nämndens möte i december.

– Det var ett antal frågor nämndens ledamöter ville ha svar på, några förtydliganden, menar Vennerstrand.

Det finns bara tre dagmammor kvar i Kumla kommun. Samtliga i Hällabrottet. Artikeln där vi berättade om nedläggningshotet fick omfattande spridning på sociala medier och stödet för dagmammorna blev stort.

Nämnden och och förvaltningen för livslångt lärande i Kumla kallas i flertalet andra kommuner helt enkelt för Barn- och utbildningsförvaltningen med dito nämnd.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-10-28 8:44
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.