Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
07 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Vill få bort bäver från Stadsparken

Kristina Sjöö jobbar som stadsträdgårdsmästare hos Kumla kommun. Foto: Anders BjörkKristina Sjöö jobbar som stadsträdgårdsmästare hos Kumla kommun. Foto: Anders Björk

Gnagardjuret bäver har kommit till Stadsparken i Kumla. För att undvika att träd fälls och att vattennivån i dammar förändras kommer Kumla kommun ansöka till Länsstyrelsen om hjälp med att få bort bävern.

Att det varit bäver i Stadsparken i Kumla råder det inget tvivel om. 

- Vi har fått till oss det ganska nyligen. Vi fick först veta det genom medborgare som tipsade och därefter har vi varit här och gjort egna konstateranden, säger Kristina Sjöö, stadsträdgårdsmästare i Kumla kommun.

Fäller träd för tändernas skull

Vi blickar ut över ett av vattendragen och ser några fällda träd som ligger i vattnet. Bävern är ett gnagardjur vars tänder växer hela tiden, därför behöver de gnaga på träd för att de inte ska bli för långa. Dessutom kan de gnaga och fälla träd i syfte för bostadsbyggande.

Kristina Sjöö har jobbat som stadsträdgårdsmästare i Kumla kommun i fem år. Men hon har aldrig under den tiden varit med om frågor gällande bäver i tätorten. Kristina Sjöö har jobbat som stadsträdgårdsmästare i Kumla kommun i fem år. Men hon har aldrig under den tiden varit med om frågor gällande bäver i tätorten.

Vet ni ungefär hur många bävrar det rör sig om och om de bor i Stadsparken?

- Vår kommunjägare har tidigare informerat om att de funnits vid Kumlaån, som inte är så långt bort, men hur många det rör sig om vet jag inte. Det är sannolikt nånstans kring ån de även har sin bosättning.

Förutom att fällda träd syns i Stadsparken så har bävrar gnagt på en del av de björkar som står alldeles utanför Reningsverket, vilket ligger bredvid Stadsparken. 

Vill ha hjälp av Länsstyrelsen

Hur vill ni att det här hanteras då?

- Etablering av bävrar i Stadsparken är inte så bra. Framförallt inte om de skapar fördämningar i reningsdammen vilket kan reglera vattenflödet- och vattennivån. Vi har även ett perspektiv att vi vill värna våra träd här i Stadsparken. 

- Här vid reningsdammarna är det mer naturlig vegetation, men det skulle vara förödande om de började ge sig på riktiga parkträd. De träd vi har i parken vill vi bevara, så en del av dem har nu nätats in i området för att skydda dem. 

Kumla kommun kommer inom kort att kontakta Länsstyrelsen. 

- Vi kommer att lämna in en ansökan så att de kan använda slagfälla för att få bort bävern härifrån. Vi vill ju inte bedriva jakt med skjutvapen i tätbebyggt område, avslutar Kristina Sjöö.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-24 12:21
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.