Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
07 July 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Journalist från Kumla prisad i Stockholm

DN-journalisten Anna Gustafsson, som avslöjade konsulthärvan kring nya Karolinska sjukhuset, har utsetts till ”Årets Närking i Stockholm” av Sällskapet "Närkingarne i Stockholm".

Valet föll på en grävande vårdjournalist, uppvuxen i Kumla mitt på Närkeslätten, som blottlagt brister inom vård och omsorg och makthavarnas oförmåga att lösa dem. Hon har bland annat avslöjat konsulternas framfart på Karolinska universitetssjukhuset, införandet av ett amerikanskt oprövat vårdkoncept och de förödande effekterna för personal och patienter.  

I samband med Sällskapet Närkingarnes jubileumsfest i Filmhuset i går, erhöll hon sitt bevis på den nyinstiftade utmärkelsen.  

- Det är verkligen roligt och en stor ära för mig, sade en rörd Anna Gustafsson. Det är en väldigt hedrande utmärkelse!

Anna Gustafsson prisas av Hans-Erik Hallin Anna Gustafsson prisas av Hans-Erik Hallin

Genom sällskapets medlemmar, hembygdsrörelsen i Närke och lokal press kom förslag in på förtjänta närkingar i Stockholm. Valet var lätt. Vi enades ganska snabbt om att utse Anna.

Sällskapet Närkingarne i Stockholm är en hembygdsförening för närkingar som lämnat sitt lilla landskap och utvandrat till Stockholmstrakten.  

Det var 1930, som publicisten och hembygdsvännen J.L. Saxon bildade vårt sällskap. Vi firade i går ett försenat 90-årsjubileum och ville då uppmärksamma en förtjänstfull närking i huvudstaden genom utmärkelsen ”Årets Närking i Stockholm”

Om Sällskapet Närkingarne i Stockholm

Sedan 1930 är föreningen en träffpunkt för personer med anknytning till Närke för att i personlig samvaro lära mer om Närkes natur, kultur, historia, märkesmän och märkeskvinnor. I grunden är sällskapet en hembygdsförening och en del av Örebro Läns Hembygdsförbund. Radiomannen Carl-Uno Sjöblom, Peter Flack och örebrojournalisten Alf Rune är föreningens hedersmedlemmar.  

Närkingen och journalisten Anna Gustafsson

Hon föddes i Örebro för 52 år sedan och växte upp i Kumla. Efter gymnasiet var hon au-pair i London och hamnade sedan på stadens stora livsmedelsindustri. Chefen där såg hennes potential och uppmanade henne att läsa vidare. Sagt och gjort. Det blev kulturvetarlinjen i Linköping. Sedan flyttade hon till Stockholm.  

Där hade hon olika journalistjobb och hamnade på DN för att bevaka landstinget. Hon fastnade för den stora förändringen av Karolinska universitetssjukhuset. Tillsammans med journalistkollegan Lisa Röstlund skrev hon boken Konsulterna – kampen om Karolinska. Den handlar om hur ett oprövat vårdkoncept, utformat för amerikanska förhållanden, infördes på Sveriges största universitetssjukhus, trots enorma protester från sjukhusets anställda. Under ytan lurar starka intressen och jakten på det svenska guldet – patientdatan.  

Konceptet värdebaserad vård skulle göra Karolinska till en världsomtalad pionjär. Granskningen avslöjade enorma fakturabelopp, misstänkta intressekonflikter och förgreningar långt bortom landets gränser och in i såväl forskarvärlden som läkemedelsindustrin och långt in i maktens korridorer. När sjukhuset efter avslöjanden avslutar samarbetet med konsultbolaget Boston Consulting Group tvingas Karolinska hantera hål i budgeten, massflykt av anställda och patienter som dör i växande operationsköer.  

Förra året fick boken förlaget Natur och Kulturs debattbokpris. Den var även nominerad till Stora journalistpriset och Guldspaden.  

Anna Gustafsson jobbar alltjämt på DN och bor i Huddinge tillsammans med make och katten Nisse. De två barnen är redan utflugna. Som närking förväntas hon heja på ÖSK, men för henne är det Hammarby som gäller.  

Samma ämne:

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-12-09 13:09
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.