15 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Efter fem generationer säljs
familjeföretaget Arbesko

Arbesko byter ägare men fortsätter sin verksamhet i Kumla. Därmed avslutas en epok inom svensk skoindustri. Peter Geisler, den femte generationen inom företaget, blir också den sista.

Peter Geisler, Arbeskos ägare och VD, är redo att sälja företaget till en köpare "med större kostym".

 - Den här lösningen blir mycket bra, säger Peter Geisler. När köparen kan offentliggöras inom några veckor kommer affären att uppfattas som mycket logisk och bra för företaget. Personalen har ställt sig positiva.

- Arbesko kommer i en större kostym, med en ägare som har större muskler och möjligheter att nå ut till nya och större marknader för Arbesko, vilket vi haft svårare med i den svaga industrikonjunktur vi upplever.

Stabil ekonomi

Arbesko har en stabil ekonomi, omsätter cirka 270 milj kr och visar vinst trots en svag industrikonjunktur de senaste åren.

- Vi hade kunnat fortsätta så fyra år till men vi har inte styrkan att öka volymerna och tjäna mer pengar på egen hand. De kräver nya kunder på utvecklade marknader, och det tillför den nya ägaren.

På frågan om beslutet att sälja varit svårt med tanke på den tunga familjetraditionen i företaget svarar Peter Geisler:

"Affären är logisk"

- Nej. Jag har fostrats till att böra ansvar för företag och personal. Om företaget mår bättre av att komma i en större kostym så ska det ske. Affären är logisk och mycket bra för Arbesko.

Peter Geisler är förhindrad att avslöja vem som är köpare genom sekretessavtal. Han antyder att börsregler spelar en roll. Men affären är i princip klar och kommer i sina detaljer att avslöjas inom någon vecka.

Hade bestämda krav

Peter Geisler hade mycket bestämda villkor på köparen, bland annat fortsatt drift i Kumla. Så kommer att ske ”inom överskådlig tid”.

- Jag hade en lista på intressenter jag inte tänkte sälja till och en lista på köpare jag gärna såg. Köparen fanns på den listan.

Peter Geisler, som är 66 år, kommer att jobba kvar som teknisk konsult i företaget.

- Men i övrigt har jag ett eget bolag och egna patent som jag tänker jobba vidare med, och förhoppningsvis komma upp med nya idéer. Och så hoppas jag få mera tid för sådant jag haft för lite tid till, trädgård, snickerier, båtbyggeri,  kajak, musik och yoga.

Familjeföretag
som varat 180 år

- Jag har hela tiden arbetat stenhårt med att bygga företaget  och se till att vi ska kunna klara nedgångarna, som vi alla vet kommer förr eller senare säger Peter Geisler i historiken på företagets hemsida.

"Inte lutat sig tillbaka"

- Att vi har lyckats - och överlevt när andra inte har gjort det - beror helt klart på vårt framåtsträvande arbete. Vi lutar oss aldrig tillbaka, säger Peter Geisler.

Om den familjeandan kan leva vidare efter den stundande försäljningen 2017 återstår att se. (LLz)

Läs mer om Arbeskos historia HÄR

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2017-03-21 14:39
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.