Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
Sydnärkenytts aprilskämt från 2016 om den återfunne rymlingen Svend ”Ballen” Olsen lurade fullständigt magasinet ”Historiska brott & mysterier”. Där har den påhittade historien nu publicerats som dagens sanning.
”Kolla aldrig en bra story, då kanske den spricker”. Ett gammalt roligt - och cyniskt - journalistråd som seriösa yrkesutövare aldrig skulle följa. Men det finns undantag i branschens undervegetation.
I nummer 2/2022 av magasinet ”Historiska brott & mysterier” återfinns den välbekanta historien om massrymningen från Kumla 1972. Det var 15 intagna som lyckades ta sig ut men i artikeln har de blivit 16.
Magasinets skribent Andreas Jemn har nämligen tillfogat den av Sydnärkenytt uppdiktade personen Svend ”Ballen” Olsen. Han kopierar rätt upp och ner den sanslösa historien (se länken) om dansken som glömdes bort och hittades som benrangel i centrala Kumla med några flaskor Tuborg bredvid sig.
Även det arrangerade fotot av rymlingen Olsen publiceras, inklusive uppgiften att dennes underbett hade gjort att fängelseledningen inte förstod vad han sa. Det var extra roligt.
Skribenten ”glömde” dock att ange källan för sina uppgifter och pinsamt nog att kolla när Sydnärkenytt publicerade sin historia – den första april 2016.
Det var Roger Samuelsson i Motala som hörde av sig till Sydnärkenytt och undrade om det stämde vad som stod om ”Ballen” i ”Historiska brott & mysterier”. Han hade googlat och inte sett uppgifterna om denne mystiske man någon annanstans och misstänkte att det var ett aprilskämt.
- Det är ju helt fantastiskt att Historiska brott & mysterier har svalt hela historien - utan minsta koll. Det är ta mig tusan lite av en skandal, haha, tycker den uppmärksamme Roger när han fått besked.
Magasinet ges ut av Story House Egmont. Ansvarig utgivare och chefredaktör är Veronica Trajkovski Malheden I ett mejl till Sydnärkenytts fotograf Sune Eskelinen, som påtalat att hans arrangerade bild av ”Ballen” använts utan tillstånd, förklarar chefredaktören:
”Låt mig börja med att säga att jag är uppriktigt ledsen över det inträffade. Både vad gäller att vi använt oss av din bild utan tillstånd och felaktigheterna i själva texten.
Artikeln om Kumlarymningen är skriven av en av våra frilansjournalister. En medarbetare vi arbetat med i många år och inte tidigare haft någon anledning att misstro. Frilansjournalisten har levererat både text och bild(er) till artikeln.
I samband med produktionen googlades namn och bild på personen i fråga. Då det under bilden på Sydnärkenytt stod fotobyline: Lolland-Falsters Politi, passerade bilden denna kontroll. Så här i efterhand kan vi konstatera att det var en miss från vår sida.
Uppgifter i artikeln ifrågasattes och stämdes av med upphovsmannen innan tryck. Med facit i hand kan vi konstatera att ytterligare kontroller skulle ha gjorts.
Efter det inträffade ser vi naturligtvis över våra rutiner och arbetssätt, för att undvika att något liknande ska kunna ske igen.
När det gäller användning av din bild, hur ställer du dig till ett arvode på 500 kr?
Återigen, jag är oerhört ledsen över det inträffade.”
Publiceringen av vårt gamla aprilskämt som en sanning visar att vi som läsare måste vara vakna. Som Roger i Motala. ”Fake news” finns. Är uppgifterna trovärdiga? Hänger de ihop? Vilka är källorna? Det är frågor som behöver ställas om man inte ska bli lurad.
Gäller särskilt 1 april.