21 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Klart idag: Nytt hus på anstalten

Nu är beslutet fattat att anstalten i Kumla ska få bygga ett nytt hus för fler platser. Foto: Kriminalvården Nu är beslutet fattat att anstalten i Kumla ska få bygga ett nytt hus för fler platser. Foto: Kriminalvården

Nu ska Kumlafängelset få fler platser. Ett hus rivs för att ge plats åt en ny byggnad. - Vi kommer att få 60 nya platser, säger Magnus Östlund, stf anstaltschef.

Beslutet offentliggjordes på tisdagen av Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg. Han gör bedömningen att platsbehovet kommer att öka i och med att svensk kriminalpolitik nu präglas av straffskärpningar och satsningar på polisen.

Totalt sett inom Kriminalvården blir det ett tillskott av drygt 900 platser med 13 olika byggen på olika orter.  Under en tioårsperiod kommer även cirka 200 nya häktesplatser skapas, meddelar Nils Öberg i en debattartikel på tisdagen.

H-huset stått oanvänt

Det är det så kallade ”H-huset” inne på Kumlafängelset som ska rivas, och på platsen kommer ett nytt att byggas. H-huset har stått oanvänt sedan 2012 och var hårt slitet.

När det efterfrågade nybygget kan börja är oklart.

- Vi har inga besked varken om byggstart eller hur husets utformning. Närmast ska en detalj- och projektbeskrivning sättas igång, och där får man beakta hur behovet av sysselsättning och studier. På något sätt måste alla intagna sysselsättas, säger Magnus Östlund, ställföreträdande chef på anstalten i Kumla.

Kumlafängelset har idag cirka 405 intagna, och är fullbelagt.

Samma ämne:
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2018-11-20 11:52
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.