Gå till innehåll
Kumla / Brott

Anställning blev
dyr för Kumlaföretag

Publicerad: 4 April 2024 15:21

En företagare från Kumla anställde en kvinna i sitt bolag under sommaren 2023. Tanken var att hon skulle ha en provanställning i sex månader, och om allt gick bra skulle det övergå i en tillsvidareanställning.
Företagaren kände kvinnan via en bekant och han visste att hon hade sitt ursprung i Iran. Kvinnan pratade perfekt svenska, hade bil, körkort, svensk pojkvän och ett svenskt bankkonto. Inför företagaren visade hon också upp ett ID-kort utfärdat av Skattemyndigheten.

Så långt var allt frid och fröjd. Kvinnan jobbade i företaget från den 17 juni till den 19 september 2023. Företagaren betalade också skatt och sociala avgifter för kvinna som han anställt i sitt bolag.
Men det var ett problem. Kvinnan saknade rätt att vistas i Sverige och hon hade inte heller rätt att arbeta i landet.

Brott mot utlänningslagen

Nu har det rättsliga efterspelet också kommit. Företagaren från Kumla döms för brott mot utlänningslagen. Det finns förmildrande omständigheter, anser tingsrätten, och dömer honom till 30 dagsböter à 150 kronor (4 500 kronor). Han ska betala 5 000 kronor som är en del av rättegångskostnaden och 1 000 kronor till Brottsofferfonden.
Dessutom ska Kumlaföretaget betala särskild avgift på 105 000 kronor för att bolaget anställd en person som saknar tillstånd att arbeta i Sverige. Bolaget skulle ha förvissat sig om att personen de anställde verkligen hade ett arbetstillstånd i Sverige.

Annons

kumla