Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
07 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Andreas Brorson tar över efter Katarina Hansson

Andreas Brorson,38, blir Kumlas högste politiker. Foto: Kumla kommunAndreas Brorson,38, blir Kumlas högste politiker. Foto: Kumla kommun

Socialdemokraterna i Kumla utsåg på torsdagkvällen Andreas Brorson att ta över som kommunstyrelsens ordförande efter Katarina Hansson. - Det är känslofullt och ärorikt och jag är ödmjuk inför uppgiften. Men jag är jäklig taggad att göra Kumla lite bättre, säger han i en första kommentar till Sydnärkenytt.

Det var ett 40-tal medlemmar i socialdemokratiska arbetarekommunen som möttes digitalt (samt några i Folkets hus) för att besluta om vem som ska hålla i klubban i kommunstyrelsen från 1 juli.

- Självklart var jag spänd och nervös, berättar Andreas Brorson. Det var ett långt medlemsmöte och först behandlades och diskuterades 15-16 motioner innan det blev fyllnadsval.

Då var valet i princip redan klart eftersom Brorson var ensam kvar som kandidat. Annica Sjöquist, som också var nominerad, hade dragit tillbaka sitt namn.

Känner du dig redo nu att ta över?

- Ja och nej, Jag har ju varit vice ordförande i kommunstyrelsen i sex år och självklart förbereder man sig om frågan skulle komma.

Var du överraskad över Katarina Hanssons beslut att avgå?

- Ja och nej. Katarina har varit kommunalråd i 18 år nu och gjort en fantastisk insats. Vi har jobbat nära varandra och jag förstår att hon vill göra något annat i livet också även om hon fortsätter med politiken i någon form.

Får du mera jobb nu?

- Säkert, det är hög arbetsbelastning för kommunpolitiker på den här nivån. Jag får fronta mer utåt men det är jag beredd att ta för att utveckla Kumla.

Andreas Brorson, fyller snart 39, bor i villa i Skogstorp, har tre barn och två bonusbarn, är “lycklig sambo” med planer för bröllop i sommar - om inte pandemin ställer till det.

Det blir kommunfullmäktiges möte i maj som beslutar om Brorsons nya förtroendeställning. Vem som ska efterträda honom som kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen samt som samhällsbyggnadsnämndens ordförande ska S i Kumla besluta under maj

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-29 22:31
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.