Gå till innehåll
Kumla / Sport
En häst och ryttare hoppar över ett hinder på en ridtävling, med åskådare som tittar på från läktare i bakgrunden.

Amanda Landeblad och For Killy flyger över ett hinder. I For Killy har Amanda hittat en riktig stjärna.

Amanda från Kumla har hoppat in i världstoppen

Publicerad: 22 April 2024 11:38

Kumlatjejen Amanda Landeblad har slagit igenom som en hästhoppare i världsklass. Ändå räknar hon inte med att bli uttagen till sommarens OS. - Nä, jag har för lite erfarenhet, säger 32-årige Landeblad.

En blick bakåt i historiken visar att vi skrev om Amanda Landeblad första gången 2011. Då hette vi Kumlanytt och då var Amanda en talangfull 19-åring. Idag, 13 år senare, har hon utvecklats till en utövare i världsklass inom hästhoppning.

Fixar banan på egen hand

Vi har några år att sammanfatta om vad som hänt på vägen. 

Amanda Landeblad är uppväxt i Kumla. Hon gick i skolan i Stene och Skogstorp. Kumla är fortfarande hemma trots ett kringflackande liv, här finns Amandas föräldrar och syskon som hon ofta hälsar på. Hon bor dock inte i Kumla längre.

– Efter 2011 åkte jag till Holland och jobbade där under flera år för olika stall. När jag kom hem startade jag eget och numer är jag sedan lite mer än fyra år anställd hos Jakobsbergs Stuteri i Gnesta, säger Amanda Landeblad. 

Vi genomför intervjun på telefon. Amanda är mitt mellan förmiddags- och eftermiddagspasset.

– Jag har precis ridit klart hästarna före lunch. Mitt jobb handlar om att rida in dem varje dag. Efter lunch blir det mer ridande och sen behöver banan harvas också, då får jag sätta mig i traktorn och göra det. 

Amanda fixar alltså till banan på egen hand. Tänk en speedwayförare som blandar åkande med att sitta i traktorn och fixa till banan under träningspassen. Eller hockeylirare som tar en paus ibland för att hoppa upp i ismaskinen. 

–Japp, det är så dagarna ser ut här, säger hon med ett skratt. 

Har slagit igenom internationellt

Jakobsbergs Stuteri har sju tävlingshästar i sitt stall som Amanda tränar. Det blir många timmar på hästryggen varje dag. Amanda har dock inte tröttnat.

– Nä, verkligen inte. Det är få förunnat att jobba på heltid med sin stora hobby och jag har alltid känt att det är det här jag vill göra. Det tar väldigt mycket tid, men jag älskar att vara med hästarna. 

En kvinnlig ryttare i en svart jacka rider på en brun häst med blå öronskydd, fokuserad under ett tävlingsevenemang.

Hästhoppning, eller banhoppning som det egentligen kallas, är en anrik gren. Sedan 1900 har den haft en plats i OS. Hindren att hoppa över är som högst 160 cm.

Amanda Landeblad fick sitt genombrott på den internationella scenen i november 2023. För första gången var hon då uttagen att representera Sverige i världscupen. Av 40 startande slutade Amanda på åttonde plats. Nästa gång gick det ännu bättre. I Göteborg i februari kom Amanda femma.

En stor del i den nyvunna framgången har Amandas partner For Killy. Det är hästen alltså. En ryttare kan vara hur skicklig som helst, men det måste finnas en häst som passar ryttaren och vice versa. Annars funkar det inte.

– For Killy köptes in till Jakobsbergs Stuteri som sjuåring och jag har ridit honom sedan jag började jobba här. Vi har verkligen gjort den här resan tillsammans och känner varann väldigt bra, säger Amanda om den 14-åriga kusen. 

Hästen vill bara ha Amanda

Är 14 en normal ålder för en duktig hopphäst?

– Jag skulle säga att hästar är som bäst mellan 12-15 års ålder, då har de hunnit samla på sig mycket erfarenhet och lugn. For Killy har definitivt några år kvar i sig på högsta nivå. 

Kan du berätta lite mer om er relation?

– Han är speciell och tillåter inte någon annan än mig att rida honom. Jag har fått lära mig vad han gillar och inte gillar. Vi tränar inte bara hoppning, ofta är vi ute i skogen och rider, där trivs han väldigt bra. 

Sverige är en stormakt inom hästhoppning. Exempelvis är man regerande OS-mästare som lag. Nu till sommaren väntar OS i Paris. Trots sitt genombrott räknar inte Amanda med att bli uttagen dit. 

– Nä, jag och For Killy har inte tillräcklig erfarenhet än. 

Många år kvar inom sporten

Amanda Landeblad är 32 år. Inom många sporter skulle hon ses som en veteran. 

Men inom hästhoppningen är hon rena ungdomen. De som tillhör yttersta världseliten är nästan alla äldre. På det sättet sticker hästhoppningen ut, det är inte ovanligt med utövare i världstoppen som passerat 50 år.

–Ja, absolut. Jag tror exempelvis att Rolf-Göran Bengtsson blir uttagen till OS och han är 61 år. En annan känd ryttare som fortfarande är med och tävlar i världscupen är britten John Whitaker, han är 68 år. 

Whitaker får ändå ses som ett unikum. Men sammanfattat: Amanda Landeblad har många år kvar och fler stora tävlingar kommer för hästhopparstjärnan från Kumla.

Artikel även publicerad i Sydnärkenytts aprilnummer som kom ut i helgen.

Annons

kumla