Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
07 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Amadeus hjälpte sin utsatta tjejkompis

10-åriga Amadeus Öberg tar en fika med sin mamma Ninnie. Foto: Anders Björk10-åriga Amadeus Öberg tar en fika med sin mamma Ninnie. Foto: Anders Björk

När Amadeus Öbergs jämnåriga tjejkompis fick en "dickpick" skickad till sig på Snapchat tog hon illa vid sig och ville inte säga nåt. Men Amadeus övertalade henne att de skulle berätta för sina föräldrar vilket de gjorde, med polisanmälan som följd. Nu är Amadeus nominerad till "Svenska hjältar"

Det var för tre veckor sedan det hände. 10-årige Amadeus Öberg umgicks med sin jämnåriga tjejkompis när det plingade till i hennes mobil. Hon hade fått en så kallad “dickpic” skickad till sig på Snapchat.

“Det var äckligt gjort”

Vem som skickat bilden är oklart. Det var ett konto som hon var osäker på vem som låg bakom, hon frågade då vem det  var och om en bild kunde skickas? Svaret blev en bild på en penis, som barnen bedömde tillhörde en vuxen person. 

- Barnen tyckte dessutom att det såg ut som att ett barn höll i snoppen med en hand, säger Ninnie Öberg, som är mamma till Amadeus.

När bilden skickats plockade Amadeus tjejkompis bort bilden och blockade kontot. Hon tog illa vid sig, men berättade för Amadeus som övertalade henne att de skulle berätta för föräldrarna. 

Amadeus ringde då upp sin mamma Ninne. 

- Jag visste att det inte var okej och att det var äckligt gjort, säger Amadeus. 

Tycker inte barnen behöver sociala medier

Amadeus och tjejkompisen berättade för Ninnie vad som hänt och Ninnie bestämde sig för att prata med Amadeus tjejkompis mamma om saken efter sitt jobb. De enades då om att det skulle polisanmälas. 

Hur reagerade då Ninnie när Amadeus ringde?

- Först hörde jag knappt vad han och hans kompis sa, de var jättestressade. Men så berättade de att hon fått en jätteäcklig bild skickad till sig. 

Det finns massor av olika typer av sociala medier. Snapchat, Facebook, Instagram, Tik Tok, Whats Up och mycket annat. Ninnie har dock begränsat användandet kraftigt för Amadeus. De har ett Instagramkonto ihop, det är allt. 

- Det är just av den här anledningen jag inte vill att han ska ha sociala medier. Det händer så mycket skit och jag vill förskona honom och även min dotter som är åtta år från det. Vi har pratat mycket om det, säger Ninnie.

Nominerad som en “svensk hjälte”

Det rådiga ingripandet av Amadeus har nu gjort att han är nominerad till “Svenska hjältar”, som avgörs via tidningen Aftonbladet. Hur det går där är oklart i nuläget, men Amadeus är nominerad alla fall. 

Och den polisanmälan som gjordes då?

- Amadeus kompis tog ju bort bilden och kontot, vilket är en naturlig reaktion, jag förstår henne. Men polisen meddelade att de skulle försöka återskapa det och se om de därigenom kunde få tag på personen som skickat. De blev ordentligt förhörda båda två över telefon av polisen, fastslår Ninnie.

Amadeus känner i efterhand att han agerade på rätt sätt. 

- Det känns tråkigt att det ska skickas såna bilder. Min kompis blev nog mest förvånad när hon fick bilden, avslutar Amadeus Öberg.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-19 15:00
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.