Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
07 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Skyltat och snyggt inför Allhelgonahelgen

Nya skyltar visar vägen på kyrkogården.Nya skyltar visar vägen på kyrkogården.

Svenska kyrkans personal ligger i för att göra snyggt på kyrkogårdarna inför Allhelgonahelgen. Nytt är skyltningen till de olika gravplatserna.

Det kan bli lång bilkö med besökare till kyrkogården under Allhelgona. Väldigt många människor besöker en kyrkogård för att tända ett ljus vid graven, lägga dit en gravdekoration och bara minnas de som gått före oss.

Svenska kyrkan i Kumla har arbetat intensivt för att kyrkogårdarna i Kumla, Ekeby och Hardemo ska vara väl förberedda, berättar kyrkan i egtt pressutskick.

Stefan Berglund arbetar som driftledare på kyrkogården och tycker faktiskt att Allhelgonahelgen är lite av en höjdpunkt under året.

- Det ska se prydligt och snyggt ut inför Allhelgona, menar Stefan.

Folk överallt

Hela kyrkogårdsenheten har arbetat fortlöpande med att blåsa löv och städa under hela oktober. Det är viktigt att hålla efter och inte vänta med lövborttagning tills alla löv har ramlat av. Den här veckan har de dessutom extra hjälp av skolungdomar som får extraarbeta lite under höstlovet.

- Det gäller att passa på. På fredag eftermiddag kan vi inte köra maskiner här ute. Då är det är folk överallt, berättar Stefan.

En alldeles färsk höstnyhet är att kyrkogårdarna har fått nya tydliga skyltar som ska hjälpa besökarna att hitta till de olika gravområdena, till minneslund och de olika expeditionerna.

- Det är inte helt enkelt att skylta en kyrkogård, tycker Stefan. Vilka skyltar ska sitta var? Men det blev väldigt fint.

För Stefan Berglund, kyrkogårdens driftledare, är Allhelgonahelgen en höjdpunkt under året.
Personal med tändare

Stefan berättar också att på torsdag och fredag är en stor del av arbetat att bara finns ute bland människorna på kyrkogården. Samtlig personal är utrustad med en tändare och hjälper till att tända gravljus som eventuellt har slocknat. De finns också tillgängliga för frågor från besökare. Det är viktigt att göra ett gott intryck för det avgör hur relationen ska bli framöver.

Under helgen dyker det också upp besökare som inte har några anhöriga på kyrkogården. De tycker bara att det är oerhört fint att gå på kyrkogården och de vill gärna lyssna på Frälsningsarméns musikkår. Många besöker också Kyrkogårdsenhetens tält för att dricka lite glögg och prata en stund.

Många livshistorier

- Vi får höra många livshistorier. Vi kan också få återkoppling på en gravsättning som varit tidigare under året, förklarar Stefan. T.ill exempel att vaktmästaren inne i kyrkan var bra och vad fint ni gjorde med planteringen på graven.

Kyrkogårdsenheten vill på alla sätt göra kyrkogården till en värdig, vacker och fridfull plats. Därför erbjuds gravrättsinnehavare att få hjälp med bl.a. gravtäckare, vinterdekorationer och tändning av gravljus. Alla har kanske inte möjlighet att besöka sin grav men då kan det vara skönt att veta att den är omhändertagen.

Femdagars gravljus

- Om du beställer tändning av femdagars gravljus sätter vi ljuset i en gravlykta. När det har brunnit klart tar vi bort lyktan, berättar Stefan.

Faktum är att det blir mycket att hålla efter under allhelgonahelgen. Utbrunna gravljus sorteras självklart i plast och metall och de elektriska gravljus som slängts sorteras som elavfall. Stefan ser fram emot helgen och hoppas att alla kyrkogårdsbesökare ska hitta rätt och känna att kyrkogården är deras kyrkogård och en vacker och stilla plats.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2019-10-29 17:34
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.