Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
30 May 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Alkohol börjar att serveras på boenden

Kumla kommun kommer att börja servera vin, öl och snaps till äldre på vård och omsorgsboenden vid speciella tillfällen. - Det tillkommer på grund av efterfrågan från gäster, säger verksamhetschef Lotta Gerdsdorff.

Startskottet blir en trerätters middag på boendet Solbacka som anordnas torsdag 15 september. Middagen är ett led i att Kumla kommun firar 80 år.  I samband med middagen kan hyresgästerna för första gången beställa alkohol i form av vin, öl eller snaps till självkostnadspris.

“Planen att det ska breddas”

- Detta kommer dock inte att ske dagligen utan vid planerade tillställningar och är en del i att de äldre som bor på vår boenden ska ges möjlighet att fortsätta leva sina liv så som man själv önskar, säger socialnämndens ordförande Annica Sjöqvist (S).

Tanken är att det framöver ska införas på alla boenden, inte bara Solbacka. 

- Vi börjar med det vid detta tillfälle på Solbacka och testar av hur det funkar. Men planen är framöver att det ska breddas och finnas som alternativ på alla boenden, säger verksamhetschef Lotta Gerdsdorff. 

Inget serveringstillstånd krävs

Möjligheten har funnits sedan 2012 då en ny lag tillkom. 

- Jo, jag vet att en del andra boenden runtom i länet har det sedan tidigare. Anledningen att vi börjar nu här i Kumla är att det finns en efterfrågan från våra hyresgäster, säger Lotta.

Kommer de kunna beställa drinkar också?

- Nej, det är ju framförallt vin, öl och snaps som efterfrågats. Och det andra kräver ju lite andra kunskaper med. Vi börjar så här och så får vi se hur det utvecklas, avslutar Lotta Gerdsdorff.

INFO: Sedan 2012 är det tillåtet att servera alkoholhaltiga drycker till hyresgäster på särskilda boenden. Det krävs inget serveringstillstånd för denna typ av servering men den som har alkoholservering ska göra en särskild kontroll, så kallad egenkontroll. Syftet med detta är att undvika problem såsom överservering, att personer under 18 år får tillgång till alkohol eller andra problem.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-09-13 11:48
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla