![Tre individer som deltar i ett ceremoniellt banbrytande med spadar, med en grävmaskin i bakgrunden.](http://www.sydnarkenytt.se/filarkiv/ettanbilder/_resize/Rid3_resize_893a9a0596291181aef93325efa3bbe9.jpg)
Robert Roos (S), Camilla Johansson, ordförande Folkatorps ridsportsällskap och Karin Johnsson (M) tar ett första spadtag för ett nytt ridhus. Foto: Henrik Östensson
Äntligen ett riktigt ridhus för Folkatorps ridsportsällskap
I dag togs ett första spadtag för ett ett nytt ridhus vid Folkatorp. Det är Kumla kommun som bygger, Folkatorps ridsportssällskap kommer hyra det hela.
– Det kommer bli ett jättelyft jämfört med det vi har i dag, säger Philippa Ziesig, verksamhetschef.
Det ska i ett första skede bli ett ridhus, 25 gånger 85 meter, en ligghall för hästarna samt stugor för övernattning. Ridhuset kommer innefatta ett klubbhus, med kafédel och personalutrymmen.
– Vi har räknat på att det nya huset i runda slänger är lika brett som det lilla ridhus vi har i dag är långt. Vi har ju för det mesta haft ridlektioner utomhus på grund av det, säger klubbens ordförande, Camilla Johansson.
Folkatorps Ridsällskap är en stor verksamhet, som lockar många barn och unga, över 200 just nu. Det är en av de föreningar i länet som har störst andel aktiva flickor. Det är också Kumla kommuns enda ridskola. Verksamheten är uppsagd på den gård man i dag bedriver verksamheten.
– Markägaren har varit fantastisk och gett oss respit att vara kvar lite längre flera gånger. Men i juni i år måste vi vara ute, fortsätter Philippa Ziesig.
![En leende person som bär glasögon, en stickad mössa och en jacka utomhus.](http://www.sydnarkenytt.se/filarkiv/kumlabilder/_resize/Rid5_resize_0333c78ae325706ac92fcf1c031831e8.jpg)
Philippa Ziesig verksamhetschef på Folkatorps ridsportssällskap
Ville att klubben skulle bygga själva
Det faktum att klubben blev uppsagd gjorde att kommunen redan 2020 beslutade att köpa en mindre jordbruksfastighet, också i Folkatorp. Ett stenkast från anläggningen där ridskolan håller till i dag. Föreningen arrenderar gården av kommunen.
Sedan har det varit lite olika turer. Från början ville kommunen att klubben själva skulle bygga ett nytt ridhus. Men att låna de 35 miljoner ett ridhus beräknas kosta gick inte utan borgen.
– Då stod vi i en situation när vi skulle flytta, vilket vi ville, men då skulle bli helt utan ridhus. Vi behövde mer mark för sommarbete, mer mark för att ta hö till våra hästar, det fanns här. Men alltså rätt små byggnader för stall och inget ridhus. Vi började ändå projektera för att bygga i egen regi. Det är de planerna som nu genomförs, men i kommunens regi.
Men så i juni i fjol fattade kommunfullmäktige till sist ett beslut om att bygga ridhuset. Nu är bygget påbörjat. Allt ska vara klart i november.
– Men som det ser ut kommer vi få tillgång till ridhuset tidigare, fortsätter Philippa.
![Fyra vuxna som står utomhus på en byggarbetsplats med en grävmaskin i bakgrunden.](http://www.sydnarkenytt.se/filarkiv/kumlabilder/_resize/Ridd1_resize_0333c78ae325706ac92fcf1c031831e8.jpg)
Andreas Brorsson, Robert Roos, Camilla johansson och Karin Johnsson.
Inget stall – men en ligghall
Något regelrätt stall blir det dock inte.
– Vi har ju ett skötselstall i den gamla ladugården här. Vi har gjort en hel del jobb och byggt inredning där sedan vi fick tillträde till gården förra året. Hästarna kommer sedan bo i ligghallen.
Förutom ridskola, med ridlektioner varje vecka ordnar klubben också ridläger. Det är därför man också kommer bygga stugor för övernattning.
”Mycket bra verksamhet”
– Det här är roligt. Det här är en av flera stora fritidssatsningar vi gör. Sådant är viktigt för trivseln i vår kommun, ridsportsällskapet gör ett bra jobb, sa Andreas Brorsson (S) kommunstyrelsens ordförande.
– Det är en jättefin förening, som gör ett jättearbete ideellt med mycket små resurser. Mina barn har ridit här och det har varit en mycket bra verksamhet, sa Karin Johnsson, (M) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Lärt av misstagen
Man kan säga att Kumla kommun lärt av misstagen när det gäller ridhus. På 1980-talet byggde kommunen nämligen ett ridhus vid det som då hette Hagaby ridskola. Den gången byggdes huset på kommunens mark, men huset överläts på föreningen som drev ridskola. Sedan försvann eldsjälar och ridskolan lades ner. Det fanns inget i avtalet som villkorade att det skulle bedrivas ridskola i huset. Det gör att det ridhuset i dag används för att träna privata hästar. Det hus man nu bygger i Folkatorp kommer därför ägas av kommunen och ligga på kommunal mark.