Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
24 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Säger ja till bygglov trots
"krock" mellan uthusen

Uthusen kommer hamna kant i kant vid tomtgränsen men Länsjuristen tycker inte det är skäl nog för att godkänna grannens överklagan.

Grannar överklagade bygglovet för sex lägenheter på brandtomten vid Leksandsgatan men Länsstyrelsen underkänner invändningen att två uthus kommer ligga för nära varandra.

Minns ni den dramatiska branden på Leksandsgatan? En stor villa brann ner till grunden i maj 2016 . Sedan har byggaren Sören Alms företag "Bo i Kumla" och A-hus köpt tomten och projekterat för att klämma in sex mindre lägenheter i två plan på tomten.

- Behovet av mindre lägenheter är stort i Kumla, påpekar Alm.

Men första ansökan om bygglov avslogs av Myndighetsnämnden, delar i utformningen stred mot stadsplanen. Företaget kom dock igen med en korrigerad ansökan som godkändes i december.

"Kan inte underhålla"

Grannarna på ena sidan gillar dock inte att ett förråd ska byggas bara tio centimeter från tomtgränsen, precis intill deras förråd, som sedan gammalt också ligger vid tomtgränsen. 

- Vi kommer inte kunna underhålla vårt uthus när det ligger så nära det andra, anser de och pekar även på brandrisk och rötskador.

Länsstyrelsens jurist håller med om att det kan bli "något svårare" för grannarna att underhålla en mindre del av uthuset men tycker inte att det är en olägenhet som är så betydande att bygglovet ska upphävas.

Lägre förråd i tomtgräns

Eftersom det planerade förrådet är lägre än 2,5 meter får det enligt detaljplanen placeras i tomtgräsen.

Grannarna har möjlighet att överklaga till Mark- och miljödomstolen.

Bygglovet gäller för sex lägenheter (bostadsrätter) i två separata byggnader. Två lägenheter är på 40 kvm, två på 55 kvm och två treor på 73 kvm med loftgång, förråd och balkonger. (LLz)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2018-03-22 1:21
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.