Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Sjöborgs tar över och bygger 49 lägenheter

Peab har börjat ladda för att bygga hyreshus i kvarteret Gladan. Foto: Lars LitzénPeab har börjat ladda för att bygga hyreshus i kvarteret Gladan. Foto: Lars Litzén

I mitten av november lär bygget av 49 hyreslägenheter vara igång utmed Västra Drottninggatan, enligt Thomas Lundström, VD för Sjöborgs Fastighetsförvaltning som tagit över projektet från PeKum, bolaget som samägs av Kumla Bostäder och Peab Bostad.

Byggjätten  Peab har redan planterat sin flaggstång i kvarteret Gladan, företagsflaggan vajar lojt i fredagens duggregn men syns bra eftersom sikten är fri när kvarterets alla gamla hus rivits. Även ordentliga byggbaracker är på plats redo för ett nytt projekt i Kumla. 

Thomas Lundström satsar på Kumla för Sjöborgs fastigheter.
På grönmarkerade området ska hyreshusen byggas.

- Bygglov har vi redan men vi ska ha startbesked av kommunen, vi är i projekteringsstadiet med de sista korrigeringarna, förklarar Thomas Lundström. Vi vill ha alla detaljer klara.

I november tror han bestämt att det första officiella spadtaget kan tas för ett nybygge, som Kumlanytt första gången skrev om redan sommaren 2017. Då var förhoppningen att komma igång samma höst men så lätt var det inte. Problemet var som vanligt finansieringen, att hitta miljonerna.

Uppdrag: Hitta finansiärer

Kumla Bostäder AB, kommunens helägda bolag, har länge själv fått finansiera ortens bostadsbyggen. Få andra bolag har velat kliva in. Kommunen har fått borga för lån på 1,2 miljarder kr vilket börjat smärta. Något måste göras.

Kumla Bostäder lyckades få med sig Peab Bostad i ett samägt, ska vi säga privatkommunalt bolag döpt till PeKum AB. Dess syfte är att knyta privata finansiärer till kommande bostadsbyggen i Kumla. Peab torde för sin del hoppas på givande uppdrag.

Bildade dotterbolag

Kvarteret Gladan (marken ägs av kommunen) kan sägas vara första testet för modellen. PeKum AB fick markanvisningen för Gladan, anlitade konsulter som Sweco och Hållens för att projektera bygget i hela kvarteret, indelat i fyra etapper. Från hösten 2017 stod det dock stilla. 

Men november 2018 bildade PeKum ett dotterbolag: Fastighetsbolaget Gladan i Kumla AB, som efter beslut i Samhällsbyggnadsnämnden 2019 fick ta över PeKums avtal för kvarteret. Och det är nu i somras som Sjöborgs kommer in i bilden och köper dotterbolaget med dess i stort sett färdiga planer.

Så här är fasaderna tänkta mot Västra Drottninggatan (överst) och inåt mot gården med 49 lägenheter. (De små punkterna på ritningen är hänvisningar till olika detaljer.) Färgerna går i grått, grågrönt och sand med rostrött kring entréerna. Ritning: Hålléns
"Kumla jätteintressant"

- Vi tycker att Kumla är jätteintressant, säger Thomas Lundström.  Vi har ett bra bestånd och bra hyresgäster.

Fastighetsbolaget äger redan fastigheter med cirka 200 hyreslägenheter i Kumla (Vattugatan, Järnvägsgatan, Länsmansskogen, Norra Kungsvägen). I våras köpte Sjöborgs de två höghusen med 42 lägenheter invid vårdcentralen på Norra Kungsvägen och i höst startar man alltså bygget av 49 nya hyreslägenheter, etapp 1 i kvartersbygget

- Det blir en blandning av ettor, tvåor och treor samt några fyror, alla är relativt små så att hyran blir lättare att ha att göra med, säger Sjöborgs VD. Det är redan en hel del som visat intresse och vi måste ta fram ett prospekt som visar hur det blir.

Rivet och klart för bygge med flaggstång på plats.
Entrepenaden tidigt klar

Cirka 100 miljoner beräknar Thomas Lundström att investeringen kommer att gå på. Till våren 2021 kan det vara klart för inflyttning. Faller det väl ut kan han tänka sig en fortsättning.

 Att det blir Peab som bygger var tydligen klart på ett tidigt stadium.

- Entrepenadavtalet hade redan skrivits när jag kom in för att ta över.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2019-10-18 20:32
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.