Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
29 September 2022
Tipsa: 073-629 83 19

"Henka" nu med egen utställning på museum

Henrik Henrik "Henka" Gustafsson var självklart på plats under söndagen. Foto: Anders Björk

Under söndagen hade 1900-tals museet i Sannahed premiär för året. En ny utställning med Indianprofilen Henka Gustafsson var en nyhet.

Det är Kumla-Sannahed Hembygdsförening som driver 1900-tals museet som står att finna längs med Sannaheds paradgata Kungsleden. Museet har funnits i 15 års tid och i stort sett alla grejer är skänkta.

Indiangubbs bakom Henkas utställning

- Folk är vänliga och skänker saker som de tror vi kan ha användning av. En hel del kommer från folk som varit här som besökare och därefter kommer på att de har lite grejer de skulle kunna skänka, säger Jan Klingberg från föreningen.

Från början var byggnaden ett förråd för millitärer som byggdes upp när de var stationerade här i Sannahed. Efter att millitären flyttade härifrån 1912 har det bland annat använts som snickerimagasin och sädesfabrik, Från början var byggnaden ett förråd för millitärer som byggdes upp när de var stationerade här i Sannahed. Efter att millitären flyttade härifrån 1912 har det bland annat använts som snickerimagasin och sädesfabrik,

​När 1900-tals museet öppnade för säsongen under söndagen gjorde man det med en ny utställning om Henka Gustafsson. Det är Indiangubbs som sett till att utställningen blivit till, man har samlat ihop pokaler, kläder, bilder och Henkas första cykel på seniornivå, bland annat.

Hans Lundkvist, från Indiangubbs, höll ett invigningstal där han kortfattat berättade om debuten i A-laget 1986, när Henka var 16 år, fram till slutet 2011. Ingen indian har tagit i närheten så mycket poäng i klubbens historia som Henka.

Grannar i Sköllersta

Även kommunstyrelsens nye ordförande Andreas Brorsson (S) var på plats.

Han berättade om att han och Henka växte upp som grannar i Sköllersta och att Henka där skjutsat runt honom på speedwaycykeln. “Du satte både Kumla och Sköllersta på kartan, så den här utställningen är du väl värd”, avslutade Brorsson.

Henka var där med sin familj och berättade att han tyckte det var kul att alla gamla prylar nu kommer till nytta istället för att ligga hemma och samla damm.

Stugor från Stene Brunn på plats

En annan nyhet var att det tagits dit ett par stugor från Stene Brunn och inne i dessa berättar om Stene Brunns historia genom bilder, text och grejer. Stugorna står vid hembygsgården som ligger bara 100 meter från museet. Detta museum kallas dock för Sannaheds Millitär och Friluftsmuseum.

Stene Brunn var verksam som kurort i Åbytorp mellan 1975 och 1957. Stene Brunn var verksam som kurort i Åbytorp mellan 1975 och 1957.

Öppettider under sommaren hos 1900-tals museet är söndagar mellan klockan 14-17. Sista öppningsdag är 22 augusti. En längre artikel om 1900-tals museet finns att läsa i Sydnärkenytts Sommarblad som delas ut i helgen.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-07-04 15:12
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.