29 November 2020
Tipsa: 073-094 57 58

16 nyutbildade undersköterskor på gång i Kumla

Genom det statliga bidrag Äldreomsorgslyftet och ett samarbete mellan Socialförvaltningen och Förvaltning för livslångt lärande har 16 av Kumla kommuns medarbetare startat sin undersköterskeutbildning nu. Utbildningen är upplagd med halvtid arbete och halvtid egna studier, med full lön.

Kumla kommun berättar mer om det hela i ett pressutskick.

“Det statliga bidraget räckte till 20 platser och kommunens HR-avdelning har, tillsammans med fackförbundet Kommunal, arbetat fram hur antagningen skulle ske. Man kom överens om att fördela platserna i hemtjänsten och inom vård- och omsorgsboendena.

Även arbetande i annan kommun fick plats

Först gick erbjudandet till tillsvidareanställda vårdbiträden och sedan även personer på LAS- och företrädeslistor och timvikarier.

-Jättebra att regeringen vill satsa och så positivt att många i hemtjänsten antar utmaningen. Det visar att man trivs och har framtidstro och vilja att jobba vidare hos oss, säger Ulrika Winnerfjord, chef för hemtjänsten i Kumla kommun.

Ulrika Winnefjord och Annica Sjöqvist. Foto: Kumla kommun Ulrika Winnefjord och Annica Sjöqvist. Foto: Kumla kommun

När de medarbetare som var intresserade blivit antagna kunde de resterande platser erbjudas till personer som bor i Kumla men som jobbar i en annan kommun.

Under en period kommer kommunen till och med ha en överanställning av undersköterskor, men det ett strategiskt sätt att trygga upp för kommande stora pensionsavgångar.

“Har en bra situation i Kumla”

-Vi har en bra situation i Kumla och redan nu är 90 procent av medarbetarna inom äldreomsorgen undersköterskor. Men självklart är det bra att fylla på med ännu mer kompetens för framtiden, och det är viktigt för varje individ som får utvecklas och stärka sig i sin yrkesroll, säger Annika Sjöqvist, ordförande i Socialnämnden.

Genom ett samarbete mellan nämnderna och förvaltningarna har det statliga bidraget snabbt blivit till konkreta och väl anpassade insatser för att stärka kompetensen inom äldreomsorgen, skriver kommunen i pressmeddelandet.

- Det är bra att Förvaltning för livslångt lärande och Socialförvaltningen har ett stabilt samarbete. Med en väl fungerande vuxenutbildning kan vi erbjuda fler personer kompetensutveckling. Det stärker enskilda individer, våra verksamheter och Kumlas invånare, avslutar Oskar Svärd, ordförande i Nämnd för livslångt lärande”.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-11-20 13:30
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.